torstai 20. lokakuuta 2022

Jännittävät jänteet

Albumimarkkinoiden kulta-aika ei palaa, mutta koronasiirtymät ovat saaneet tämän syksyn näyttämään vireältä. Listalla on nähty monta pitkältä tauolta palannutta, kuten The Rasmus viiden, Erin kuuden ja Scandinavian Music Group seitsemän vuoden mittaiselta. Maija Vilkkumaakin venyi seitsemään, jos digi-ep:tä Joku muu, mikä ei lasketa. Viime viikolla 22-pistepirkko näyttäytyi listalla ensi kertaa sitten vuoden 2011.

Pirkot jäivät ulos Top 10:stä eikä listaviikkojakaan liene ylenmäärin luvassa, mutta asemat tulevassa Top 1000 -artistitulostuksessa kohenivat mukavasti. Yksi kriteeri kuudesta kun on aikajänne vanhimman ja uusimman listakäynnin välillä. Myös Björk otti selvän askeleen ylöspäin aikajänteeseen lisätyillä viidellä vuodella, vaikka Fossora ei yltänyt 30. sijaa korkeammalle.

Ei kannata silti liiaksi korostaa yhden muuttujan merkitystä – esimerkkinä Scandinavian Music Group ja Ultra Bra. Jännevuosissa SMG on edellä 20 vastaan 5 ja lista-albumeissa 10 vastaan 5. Ykkösiäkin on yhtä monta, kolme. Ultra Bran Top 1000 -sijoitus pysyy silti parempana. Ykkösviikkoja on 12 vastaan 3, ja pelkästään Kroketilla on melkein yhtä paljon listaviikkoja kuin SMG:n koko tuotannolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti