torstai 6. lokakuuta 2016

Sitä siellä silloin

Sain hiljattain haltuuni yhtä vaille täyden eli 65 kappaleen setin Mitä missä milloin -kirjoja. Niissähän on aina myös kevyen musiikin katsaus, jota olen itsekin joskus listatiedoilla avustanut ja jonka kautta sain Otavalta kirjankustannussopimuksen.

”Aina” tarkoittaa vuodesta 1956 lähtien, sillä vaikka ekoihinkin osiin (1951–55) sisältyi muun muassa seikkaperäinen muoti- ja kauneusosio missikisoineen, niin iskelmäkulttuurille ei ollut tilaa. Ensimmäisiä palstoja kokosivat listalaadinnan pioneerit Paavo Einiö ja Harry Aaltonen, mutta varsinaisia myyntitilastoja niissä ei julkaistu – ennen kuin Aaltonen teki comebackin vuosien 1976–77 kirjoihin. Ilpo Hakasalo sai mahtumaan vuosien 1978–79 opuksiin kuukausittaisten lp- ja singlekärkikymppien seuraksi jukebox-hititkin.

Hakasalon aikaan katsauksen sivumäärä oli ennätyssuuri 14, joka leikattiin kuuteen vuonna 1980 – siinä menivät listat. Tosin Tapani Ripatti sai ujutetuksi 1983-kirjaan kuukausittaiset Top 2 (!) -tilastot. Palstan painopiste vaihteli toimittajan mukaan. Anekdoottina vaikkapa se, että jaksoa syksy82–kesä83 luodanneessa 1984-kirjassa ei mainittu lainkaan Michael Jacksonin Thrilleriä, ja seuraavassakin osassa vain kultalevyluettelon osana.

Viime vuosina palsta on vakiintunut kahdeksansivuiseksi, mutta nykyisinhän popkulttuuri höystää kirjan muitakin aihealueita. 67. osa ilmestyy kai lähipäivinä tai ainakin -viikkoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti