perjantai 28. marraskuuta 2014

Melko monenkokoisia ykkösiä

Radio Monitor on koonnut Suomen virallista radiolistaa syyskuusta 2013 alkaen. Koossa on siis ihan riittävästi dataa graafiseen esitykseen, joka kertoo soittopisteiden (impressions) vaihtelusta viikosta toiseen. Kuten viime kuun postauksestani voi verrata, erot ovat paljon maltillisempia kuin albumimyynnissä. Vuodenaikavaihtelua ei voi havaita käytännössä lainkaan. (Klikkaa kuvaa isommaksi.)

Mittayksikköhän muodostuu painottamalla soittokerrat vuorokaudenaikojen ja asemien kuuntelijamäärien mukaan. Ensimmäiset RM-listat iskivät tiskiin kovat lukemat, joita ei ole sittemmin ylitetty – asialla näet olivat Jenni Vartiaisen ja Cheekin odotetut hitit Junat ja naiset ja Timantit on ikuisia. Käyrästä näkee myös, että tämänhetkisellä ykkösellä (Haloo Helsingin Vihaan kyllästynyt) on keskimääräistä matalammat pisteet.

Muutaman kerran ykköskäyrä piipahtaa varsin lähellä sinistä linjaa, joka kertoo sijan 10 pisteet. Ja kun huomaa sinisen ja vihreän (sija 40) käyrän läheisyydet, näkee kuinka pienillä piste-eroilla tilasto pyörii. Top 40 -rajahan on siinä suhteessa tärkeä, että huomioin hittivuosilistojen laskennassa vain sen yläpuolella kerätyt kokonaispisteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti