tiistai 4. marraskuuta 2014

1970-luku: muistaa, ei muista

Juuri kun varsinaisen musiikkiprinttimedian ahdinko leijui korkeimmillaan yleisenä keskustelunaiheena, Suomen kuvalehti ja Helsingin Sanomien kuukausiliite nostivat samana päivänä (31.10.) kansiaiheikseen Sleepy Sleepersin ja Hectorin. Kummassakin jutussa muisteltiin mennyttä myös listatapahtumien kautta.

Sliipparien alkuperäisjäsen Kari Kajala kuvaili Kuka mitä häh? -singlen läpimurtoa näin: ”Ykkössijan esti joko Katri Helenan Vasten auringon siltaa tai Virve Rostin Kun Chicago kuoli.” Sanapari joko-tai tekee lausunnosta paikkansapitävän. Vasten auringon siltaa piti kaikilla listoilla kakkossijaa ennen Kuka mitää. Ainoa täydennettävä seikka on se, että Chicagon pudottua Kuka jatkoi kakkosena toisenkin hitin takana: George Baker Selectionin Una Paloma Blanca, lokakuu 1975. Hyvin muistettu.

Hector-artikkeli on sitten oudompi tapaus. Esikoishittiä Palkkasoturi (1966) väitetään listaykköseksi, vaikka se nousi Suosikissa yhdeksänneksi ja Iskelmässä vain sijalle 12. Sitten väitetään, että Hectorock 1 -albumilta (1974) oli yhtä aikaa neljä singlelohkaisua listalla. Eihän siltä edes julkaistu neljää singleä. Ake, Make, Pera ja mä ja Takataan roos olivat yhden kuukauden yhtä aikaa Top 10:ssä, siinä se.

Sliipparijuttu vie siinäkin voiton, että tilastotieto on selvästi sijoitettu sanojan suuhun, kun Hector-höpinän lähde jää arvoitukseksi. On lähde mikä tahansa, aina jaksaa ihmetyttää yleiset journalistiset periaatteet sivuuttava käytäntö: haastateltavan kertomia listasaavutuksia ei kyseenalaisteta, vaikka niitä jo kuluneen ajan takia kuuluisi pitää epävarmoina jollei tahallisen värittyneinä. Luulevatko toimittajat, että muita tietolähteitä ei ole olemassa kuin muusikon hatara muisti?

2 kommenttia:

  1. Hectorin Palkkasoturi oli Kahdeksan Kärjessä - listan ykkönen. Ei ole ensimmäinen kerta, kun 60/70-luvun popparit viittaavat listamenestyksiään YLE:n listoihin (Kahdeksan Kärjessä, Lista, Jokamiehen lista jne.). Näillä listaohjelmilla oli paljon kuuntelijoita ja ne peittosivat monesti huomiossa silloiset myyntilistat.

    Sami

    VastaaPoista
  2. Tiedän tuosta Kahdeksan kärjessä -äänestyksestä. Jutussa puhuttiin kuitenkin nimenomaan singlestä, joka menestyi epäonnistuneesta b-puolestaan huolimatta.

    Myös Hectorock 1 -väitteen kohdalla epäilin jotain muuta listaa ja juuri siksi jäin kaipaamaan tietolähdettä. Jukebox-listaa ei vielä tuolloin julkistettu, mutta radion Jokamiehen listaa kylläkin.

    VastaaPoista