sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Rapsodia joulunjälkeiselle elämälle

Säännöllisiin Top 10 -sijoituksiin epäsäännöllisillä esittäjänimillään tottuneen Asa Masan Rapsodia on albumilistan korkein tulokas, mutta vasta 24:ntenä. Tuo tuskin on äänitteen viimeinen sana; vuosi sitten Use Your Illusion III debytoi joulukuun alussa 11:ntenä, melkein putosi ulos Top 50:stä, mutta virkosi tammikuussa viidenneksi.

Beyoncén Itunes-vetoinen debyytti 27:ntenä on sangen hyvä suhteutettuna Asaan – tai etenkin siihen, että uusi Idols-äänite ei mahtunut tilastoon laisinkaan. Moni lahjaryysiksessä jalkoihin jäänyt saa uuden tilaisuuden joululevyjen kadotessa listalta, mutta vaikea uskoa Idolsin siipien kantavan vuodenvaihteen yli – eivät edes vaivautuneet äänittämään levylle tutun geneeristä kimppahittiä.

Kimppahittiesimerkkiä tarjosi joululevyjen ostetuin eli Raskasta joulua, jonka huippuvokalisteja kihisevä lohkaisu Tulkoon joulu kiipesi vähän viime tipassa latauslistan 15:nneksi. Albumin edellä staattisessa kamppailussa toki pysyivät Robin, Cheek ja 2 x Vain elämää. Paula Koivuniemen Kun joulu on (#7) ja Perko & Iivanaisen Martan ja Rudolfin joulu (#21) pystyivät vielä kohentamaan korkeinta sijoitustaan.

Robinin Boom kah on siis jouluykkönen, mutta toisin kuin radiossa ja Facebookissa hehkutettiin, ei välttämättä joulumyynnin ykkönen. Viimeiset kuusi ostopäivää näkyvät vasta seuraavassa tilastossa. Britanniassahan vedonlyönnin ja muun mediakohun kohteeksi kehittyneet jouluykköset julkistetaan tänä iltana. James Masterton kirjoitti hiljattain ilmiöstä ansiokkaan blogimerkinnän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti