torstai 17. lokakuuta 2013

mpk15: Idiootti (1998)


Midpriceklassikot-sarjassa käsitellään tunnettuja levyjä, joiden ainoa tilastomerkintä Suomessa on tullut midpricelistalta.

Zen Cafén esikoisalbumi Romuna (1997) sai mukavasti myönteistä mediahuomiota, ja kun sitä seurannutta Idioottia siivitti niinkin hittipotentiaalinen ralli kuin Todella kaunis, piti listaläpimurron sujua kuin leikki... vaan ei. Ei, vaikka mukana olivat myös sittemmin tutuiksi käyneet Taxi ja Jättiläinen, joista jälkimmäinen antoi viisi vuotta myöhemmin nimensä lähes 70.000 kpl myyneelle kokoelmalle.

Tuon viiden vuoden aikana ehti tapahtua paljon. Kolmoslevy Ua ua hyökkäsi jo kakkossijalle ilman erityisvahvoja sinkkuja, ja seuraavat julkaisut toivat neljä ykkössijaa ja yhden kakkosen ennen trion hajoamista. Isoin listahitti oli vuoden 2003 Piha ilman sadettajaa. Myös Samuli Putron kolmesta sooloalbumista kaksi saavutti paalupaikan, ja viimevuotinen Olet puolisoni nyt palasi hiljattain Top 40 -radiolistalle.

Kolme kuukautta Ua uan ilmestymisen jälkeen, marraskuussa 1999, Idiootti eteni midpricelistan ykköseksi. Todella kaunis on bändin ylivoimaisesti kuunnelluin levytys Spotifyssa – miljoonan raja ylittyi hyvän aikaa sitten. Taxikin tilastoituu seitsemänneksi.

5 kommenttia:

 1. Voi olla että muistan väärin (listakirja ei ole nyt tässä lähellä), mutta oliko niin että Todella kaunis ei noussut 50 Hittiä-listalle (eikä radiolistallekaan) vaikka nykyään melkein Zen Cafén kappaleista ainoastaan Piha ilman sadettajaa soi enemmän radiossa.

  VastaaPoista
 2. Maininta Ua uan sinkkujen vahvuuden puutteesta viitannee numeraaliseen listamenestykseen, mutta aikalaismuistikuvat kertovat, että levy breikkasi nimenomaan vahvojen sinkkujen ansiosta. Itse olin löytänyt Zenkkarit jo ekan levyn myötä, ja juuri siksi kesällä ja syksyllä 1999 olikin jännittävää seurata, miten bändin suosio nousi kohisten. Radiomafia oli tuolloin aika merkittävä hitintekijä, ja Harri ja Talo soivat siellä paljon (myöhemmin myös Mies eikä poika enää). Tulkitsin Ua uan heti debyyttiviikolla realisoituneen menestyksen nimenomaan sinkuista johtuvaksi, vaikka toki Todella kaunis ja Idiootti olivat löytäneet yleisöä normaalia hitaamman kaavan mukaan, ja nämäkin fanit saatiin sitten kolmoslevyn ilmestyessä heti ostoksille.

  VastaaPoista
 3. Radiomafia soitti Zen Caféta tuolloin paljon, mutta muut kanavat eivät käytännössä lainkaan. Eka Top 20 -radiohitti oli vasta vuoden 2002 Aamuisin. Todella kaunis ei ollut listahitti millään mittarilla.

  VastaaPoista
 4. Jyrkissä "Todella kaunis" soi aikoinaan jonkin verran. Jyrki Countdown -listalla kappaleelle kertyi seitsemän listaviikkoa, parhaimpana sijoituksena 16. Ei tuo kyllä minustakaan varsinaisesti täytä listahitin kriteereitä.

  Seuraavan levyn "Harri" taas nousi erikoisliikkeiden singlelistalla kahdeksanneksi. En tiedä, nousiko se varsinaiselle singlemyyntilistalle (tuolloinhan julkaistiin vain radiosoitonkin sisältävää listaa).

  VastaaPoista
 5. Jyrki Countdown, ehkä epäilyttävin "lista" koskaan. En muista siitä muuta kuin sen, että sijalla 20 oli aina uusi tulokas, mikä tilastollisesti on aika epätodennäköistä.

  VastaaPoista