maanantai 28. toukokuuta 2012

Suvi suloinen, alakuloinen

Mitä, kesä on tullut eikä vielä sanaakaan Listablogin kesäsarjasta? No kerrotaan sitten: se alkaa viikon päästä ja on dramaturgialtaan ainakin parempi kuin viime vuonna. Itsellenikin oli etukäteen melkoinen mysteeri, millaiseksi järjestys muodostuisi. Tällä kertaa on tavallista painavampi syy myös toivoa, että tuloksiin ei tulisi yllättäviä lisäyksiä kesken kaiken.

Sarjan nimi on Yläkerta, ja se esittelee 30 sooloartistia, jotka ovat menestyneet parhaiten Suomen listoilla kuolemansa jälkeen. Keissit on rajattu niin, että esimerkiksi Freddie Mercuryltä ja John Lennonilta huomioidaan vain soolotuotanto ja esimerkiksi Gösta Sundqvistia, Karen Carpenteria ja Kurt Cobainia ei huomioida lainkaan. Tarjokkaita kertyi silti (huolestuttavan) paljon. Listan nuorin menehtyi 22-vuotiaana ja vanhin yli kahdeksankymppisenä. Suru-uutisten aikaväli on yli 50 vuotta.

Pisteytyksessä otettiin albumilista- ja single/radiomenestyksen lisäksi jossain määrin huomioon artistin tuotannosta tehdyt coverhitit ja tribuuttialbumit. Midprice-listan tapahtumat on sen sijaan sivuutettu, joten esimerkiksi Whitney Houstonia ei sarjassa nähdä. Koska isot postuumihitit ovat Suomen listahistoriassa enemmän kuin harvinaisia, sellaisesta ihmeestä sai kelpo kilpailuedun.

Kuka veti pisteet taivaan kotiin? Montako naista on Top 30:ssä? Saa arvata, saa ennustaa, saa visioida, kärki paljastuu joskus elokuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti