torstai 24. toukokuuta 2012

20 vuotta kaketonna


Stones Grow Her Name toi albumilistalta Sonata Arcticalle uran toisen ykkössijan. Samalla setti tasapainottui, sillä bändillä on myös kaksi kakkoseksi ja kolmoseksi yltänyttä pitkäsoittoa. Kuusi Top 3 -sijaa 2000-luvulla ei ole mikään ennätys, mutta taidanpa jokin kerta syynätä, moniko/harvako tuontyylinen (tai noin vähän radiossa soiva) kokoonpano on päässyt samaan.

Suomen-vävy Adam Lambertin asemat alkoivat näyttää heikoilta, kun kakkosalbumia alustaneet sinkut eivät ottaneet menestyäkseen ja julkaisua siirrettiin, mutta Trespassing raivasi tiensä jopa kakkoseksi. Vielä yllättävämpänä pidän USA:n saavutusta, josta Wikipediaan on jo ehtinyt määritelmä ”ensimmäinen avoimesti homon mainstream-artistin ykkösdebyytti”. Jaa.

Vaikka muut uutuudet jäivät alas, riittää niissäkin tarkkailtavaa. Hajonneeksi julistautuneen The Frezan kokoelma saapui 28:nneksi, ja huumoriduo Tenacious D ensiesittäytyy vasta nyt Suomen listalla 35:ntenä. Garbage (46) palasi tilastoon seitsemän vuoden tauolta, mutta pientäpä tuo Kake Randeliniin (40) verrattuna: hänen edellinen merkintänsä on kesältä 1992.

9 kommenttia:

 1. Mistäköhän johtuu jyrkkä ero JVG:n uuden sinkun Kran Turismo sijoituksessa lataus- ja sinkkulistoilla? Latauslistalla se meni suoraan kärkeen, sinkkulistalla se on vasta sijalla yhdeksän. Sen sijaan korkeammalla sinkkulistalla - sijalla 5 - sijaitsee latauslistalla vasta sijalla 25 oleva, saman kokoonpanon Karjala Takaisin.

  Joku tässä kuviossa on nyt niin sekavaa, että ymmärrys on vaikeaa. Molemmat sinkut näyttävät olevat Spotifyn top 20-kamaa (Karjala takaisin sijalla 6 ja Kran Turismo sijalla 17) joten vaikea nähdä, että ilman epätodennäköisen raskasta Spotify-painotusta tuo selittäisi tilannetta millään.

  Moiset epäloogisuudet syövät listojen arvovaltaa kummasti.

  VastaaPoista
 2. Spotifyn sijoitukset eivät välttämättä tosin ajan tasalla, ne poimittu Spotifyn julkisesta top-listauksesta.

  VastaaPoista
 3. Eiköhän tuohon(kin) ole syynä se, että Itunes on mukana latauslistalla, mutta ei enää singlelistalla sen jälkeen, kun Spotify otettiin mukaan.

  VastaaPoista
 4. Okei. Harmillista. Sellaiset listat, joissa joku kauppa jätetään raportoimatta jäävät harmillisen vajaiksi - varsinkin kun kyseessä on niin iso tekijä kuin iTunes. Täytynee luottaa siis latauslistaan jatkossa - Spotifypainotukset eivät sellaisenaan olisi listalle ollenkaan haitaksi mutta tälläisenään systeemi on kyllä täysin turha jos näin on.

  VastaaPoista
 5. Ostan ja kuuntelen musiikkini itunesissa ja sen kautta. Spotifyta käytän aniharvoin. Jos iTunesia ei huomioida listoilla, en ymmärrä miksi tuota single-listaa yleensä julkaistaan. Tästä kotikaupungistani singlen saa tilaamalla pariin kauppaan. Mitään uutuuksia ei välttämättä tule fyysisenä singlenä edes myyntiin. Esimerkiksi Jesse kaikuranta on jihlinut paalupaikkaa iTunesissa useita viikkoja, vaan eipä näy "virallisella" listalla. Kun näin on on todettava näitten listojen olevan pelkkää ihmisten vedätystä ja siten nämä' voidaan unohtaa kokonaan. Kapitalismi on täälläkin tullut tiensä päähän.

  VastaaPoista
 6. Myös Latauslista on Musiikkituottajien siunaama eli "virallinen", noita kahta pitänee vain seurata rinnakkain. Se vain on hassua, että jos joku vielä onnistuu julkaisemaan hyvin myyvän cd-singlen, sen menekki kirjautuu singlelistalle eikä latauslistalle, vaikka jälkimmäinen on nykyään se aidompi myyntitilasto.

  VastaaPoista
 7. Syy siihen miksi itunesin myyntiä ei huomioida virallisella listalla, on yksinkertaisesti se, että itunes on kieltänyt protestina spotifyn mukana ololle myyntitietojensa käyttämisen virallisella listalla.

  VastaaPoista
 8. Aivan niin. Minkäs teet jos iTunes on huono häviäjä eikä suostu samalle hiekkalaatikolle.

  VastaaPoista
 9. Hyvä että Sonatan levyt myy vaikka Radio Rockia vaille nämä rasistiradiokanavat eivät soita perisuomalaista musaa.

  VastaaPoista