lauantai 17. maaliskuuta 2012

Puhvelin syntytarina


Oli mukava huomata, että Ruotsin yleareena SVT Play tarjoaa minunkin katsottavakseni sarjan Hitlåtens historia. Kahdella tuotantokaudella on kerrottu yhteensä 12 kansainvälisen menestysbiisin tarinat. Valinnanvaraa aiheiksi riittää niin määrättömästi (etenkin kun vanhimmat ovat 30 vuoden takaa), että poiminnat tuntuvat väkisinkin mielivaltaisilta, mutta tätä voi pitää osana sarjan viehätystä.

Toki jopa Suomessa on tehty vastaavia ohjelmia albumeista, mutta niissä aistimani ummehtunut ”albumikokonaisuuden” pyhyyttä glorifioiva pohjavire ei oikein nappaa. Sinänsä kummassakin on parhaimmillaan samat koukut, asioita ihanasti pieleen muistavat haastateltavat ja jälkikäteen uudessa valossa näyttäytyvät anekdootit.

Kukaan tuskin ikinä tekisi albumiklassikko-ohjelmaa Neneh Cherryn lp:stä Raw Like Sushi, mutta SVT sai paljon kokoon sen Buffalo Stance -hitistä. Siitä, kuinka Cherry-tiimin Jamaikan-loman aikataulun saneli seuraava brittilistasija: niin-ja-niin suuri nousu tiesi äkkilentoa Lontooseen Top of the Pops -kuvauksiin. Ja millainen kohu 23 vuotta sitten lietsottiin siitä, että Neneh esiintyi TOTP:ssa näkyvästi raskaana ihonmyötäisissä vaatteissa...

Jakson varsinainen knoppi oli kuitenkin Cherryn aviomiehen Cameron McVeyn vanha video. Hänen Morgan McVey -duonsa sai aikaan yhden singlen, jonka b-puolella kuultiin varhainen versio Buffalo Stancesta. A-puolen Looking Good Divingin promolla (1986) esiintyi paitsi nuori Neneh myös vain 15-vuotias Naomi Campbell! Mallityttöjen taustabändi-idea matkittiin ajan megahitistä, Robert Palmerin Addicted to Lovesta.

Buffalo Stance oli Ruotsin listaykkönen, ja kolme muutakin kakkoskaudella esiteltyä biisiä menestyi siellä loistavasti – tosin Coldplayn Viva la vida ylsi kärkeen asti vasta Darinin versioimana. Omanlaistaan tilastohistoriaa teki muuallakin muutaman tv-sarjan elvyttämä Journeyn Don’t Stop Believin’ – se vietti vanhoilla päivillään 64 viikkoa Top 60:ssä, mutta ei käynyt koskaan 25. sijaa ylempänä.

Sitten mukana on tuttu, aiemminkin kommentoimani niputusilmiö: suurten sekaan on ties mistä syystä nostettu yksi höyhensarjalainen, The Flaming Lipsin Do You Realize. Suosittelen tsekkaamaan sarjan ja samalla miettimään, voitaisiinko Suomessa ikinä saada aikaan tällaista kansainvälisiin standardeihin pyrkivää projektia.

1 kommentti:

  1. Journeyn Don’t Stop Believin’ nousi tuon Hitlåtens historia-jakson jälkeen peräti Digilistanin (eli Ruotsin virallinen latauslista) sijalle 6., Sverigetopplistanille se ei noussut koska iTunes-myynnit (suuren kiistan takia) ei lasketa mukaan tuolla virallisella singleistalla, muuten kappale olisi voinut saada uuden korkeimman sijansa koskaan.

    VastaaPoista