keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Pakko katsoa 16: Somebody’s Watching Me

Listablogin epäsäännöllisessä sarjassa esitellään hämäriä mutta sivistäviä videonäkymiä hittihistoriasta.

Viime aikojen hittikoneesta LMFAO:sta muistetaan usein mainita, että heput ovat Motownin perustajan Berry Bordyn poika ja pojanpoika, mutta tarkempaan sukuverkon pöyhintään edetään harvoin. Motownhan oli kulta-aikoinaan kirjaimellisesti yhtä suurta perhettä: Gordyjen ja Motown-artistien häitä vietettiin useammat, ja esimerkiksi Diana Ross valikoitui yhdeksi niistä viidestä naisesta, joiden kanssa Berry laittoi lapsia. Ross ei kuitenkaan ole verisukua LMFAO:n Redflolle tai Skyblulle.

Vain veli- ja setäpuoli heille on myös Kennedy Gordy eli vuoden 1984 tähdenlento Rockwell. Hänestä kehkeytyi pappa betalar -poppariuden ruumiillistuma – kyllähän iskän markkinointikoneiston ja Michael Jacksonin laulaman kertosäkeen turvin kelpaa! Tosiasiassa Rockwell rustasi biisin tuottajakaverinsa kanssa, houkutteli megatähden studioon ja vasta sitten lähti arvuuttelemaan faijalta, kuka tässä laulaa ja kenen seurana.

Somebody’s Watching Me (#14) nojaa jokseenkin täysin Jacksonin lauluosuuteen, mikä näkyy myöhemmissäkin hittiversioissa. DJ Bobo nappasi kertosäkeen Somebody Dance with Me -singleensä (#14, 1993), ja Beatfreaksin remix/cover (#7, 2006) korosti Jackson-yhteyttä Thriller-kopiovideolla. Metallibändi Warmenin näkemys (#7, 2005) sen sijaan kuulostaa yllättävänkin uskolliselta Rockwellille.

Mitäs katsomista tuossa videossa sitten on? Ei kai mitään, jollei kiinnitä huomiota siihen, että kaikki Rockwellia edustustönössään ahdistavat zombi/humanoidihahmot ovat valkoisia. Oliko tämä syvällinen kuvaus afroamerikkalaisesta kokemusmaailmasta vai vain keino päästä ihonväritietoisen Music Televisionin suosioon?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti