maanantai 13. helmikuuta 2012

Uutinen taas numeroiksi


Kun tarkastelee amerikkalaisen r&b:n menestystä Suomen listahistoriassa, Whitney Houstonia voi pitää uranuurtajana. Valtaosa harvoista afroamerikkalaisista äkki- ja kestosuosikeista on vedonnut disco/tanssiyleisöön tai jonkun Tina Turnerin tapauksessa aikuisrockin ystäviin. Mary J. Bligen kaltaiset kotimaassaan instituutioiksi kasvaneet diivat eivät ole kelvanneet lainkaan albumilistallemme ja Houstonin kummitäti Aretha Franklinkin vain nihkeästi.

The Bodyguardko r&b:n merkkipaalu? Ehkä ei, mutta se ei olekaan meillä Houstonin menestynein levy. Vuoden 1987 Whitney vietti kahdeksan viikkoa ykkösenä ja myi virallisen maahantuojan kautta lähes 60.000 kpl – enemmän kuin Bodyguard tai esimerkiksi Michael Jacksonin samanvuotinen Bad. Jo vuoden 1985 esikoinen nousi verkkaisen varmasti kakkossijalle ja kultalevyksi.

Viime aikoina on saatu turhan tiuhaan havaintomateriaalia kuoleman vaikutuksesta levymyyntiin. Biisilatauspuolella se kuitenkin tarjoaa ristiriitaiset eväät kunnon johtopäätöksiin. Suruviesti nosti latauslistalle kahdeksan Kirkan ja kuusi Michael Jacksonin biisiä, mutta ei yhtään esimerkiksi Topi Sorsakoskelta tai Kari Tapiolta. Ennakkotietojen mukaan I Will Always Love You saattaa kamppailla tämänviikkoisen tilaston kärkipaikoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti