keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Tarinaterapiaa


Perheellisen on pakko yrittää, vaikkapa sitten valjastamalla rockhistoria osaksi työväen inspiroimista. Satuin kuulemaan Yle Puheesta pätkän yritysvalmentaja Henkka Hyppösen haastattelua, joka oli niin lennokasta sinnepäin muistamista, että halusin lisää. Sama tarina hieman hillitymmin väritettynä löytyi myös nettikolumnista. Ehkä kolmas versio on luettavissa kolumniin linkatusta kirjasta, mutta maltan odottaa sen kanssa.

Queen-single Bohemian Rhapsodyn synnystä on kuultu monia legendoja, ja Hyppönen näyttää poimineen omaansa rusinat useasta pullasta. Vaikka kyse on toki sekä lista- että popkulttuurin merkkiteoksesta, joku roti suurentelussakin. Muistan väitteen Queenin 18 ykköshitistä herättäneen ennenkin ihmetystä. Summa on saatu huomioimalla mm. Innuendo-albumiraita Ride the Wild Wind (1991), joka nousi jonkin puolalaisen listan kärkeen.

Yksityiskohdilla ei kenties ole niin väliä ihmisiä innostaessa, mutta silloin ne voisi jättää kokonaan pois. Kuten sen, että tarina muka sijoittui vuoteen 1979. Neljän vuoden heitto ei ole ihan pieni ihmiselle, joka oli 13-vuotias Queen-fani Bohemian Rhapsodyn ilmestyessä ja 17-vuotias entinen Queen-fani silloin, kun Henkka Hyppönen väitti sen ilmestyneen.

On yritysvalmennuksesta mitä mieltä tahansa, Hyppönen hyödyntää popmytologiaa ryhdikkäämmin kuin hänen vaimonsa Jenni Pääskysaari. Maailma ansaitsisi nettitallenteen TV1:n Yokotai-ohjelmasta 2000-luvun alusta, jossa Pääskysaari päivittelee muun muassa plastiikkakirurgi Rolf Nordströmin kanssa Michael Jacksonin muuttunutta ulkonäköä. Sen puutteessa joudun itsekin sinnepäin muistelemaan.

Nordströmiltä tivataan toistuvasti, voiko Jacksonilla olla tekonenä, ja kun tämä kohteliaisuuttaan lopulta arvelee sen olevan teoriassa mahdollista, Pääskysaari pääsee kuin pääseekin kruunaamaan session luultavasti itse keksimällään vitsillä. Hän ennustaa, mitä tuolle irtonenälle tapahtuu Jacksonin kuoleman jälkeen. Meidän empaattinen, lämmin ja ihana Jennimme!

3 kommenttia:

 1. Luin kolumnin. Oli aika hauskaa, että kun haluttiin osoittaa Queenin menestyneen paljon paremmin kuin arvostelijansa, toinen jutussa nimeltä mainituista arvostelijoista oli Elton John!

  En löytänyt netistä mitään tukea väitteelle, jonka mukaan Elton John olisi pitänyt Bohemian Rhapsodya sekopäisenä, ainakaan huonossa mielessä. Sen sijaan löysin vain videoita Elton Johnista esittämässä Bohemian Rhapsodya. Kun teosta vertaa vaikka pari vuotta varhaisempaan biisiin Funeral For A Friend (Love Lies Bleeding), voisi olettaa, että Elton John on ymmärtänyt Bohemian Rhapsodyn mahtipontisuuden päälle ilman muuta.

  VastaaPoista
 2. Se radioversio alkaa tuossa linkatussa Areena-pätkässä noin 20 minuutin kohdalla.

  VastaaPoista
 3. Eri maiden virallisilla myyntilistoilla Queen on saavuttanut kaikkiaan 13 ykköshittiä, jotka ovat:

  * Bohemian Rhapsody (UK, Australia, Belgia, Hollanti, Irlanti, Kanada, Uusi-Seelanti)
  * Somebody to Love (Belgia, Hollanti)
  * Crazy Little Thing Called Love (Australia, Hollanti, Kanada, USA)
  * Another One Bites the Dust (Kanada, USA)
  * Flash (Itävalta)
  * Under Pressure (UK, Hollanti)
  * Radio Ga Ga (Belgia, Irlanti, Ruotsi, Suomi)
  * I Want to Break Free (Belgia, Etelä-Afrikka, Hollanti, Itävalta)
  * Innuendo (UK)
  * Bohemian Rhapsody / These Are the Days of Our Lives (RE-1991) (UK, Hollanti, Irlanti)

  sekä ilman Freddie Mercurya:
  * Five Live EP (Somebody To Love)
  (Queen + George Michael) (UK, Espanja, Irlanti)
  * We Will Rock You (5ive + Queen) (UK)

  VastaaPoista