lauantai 11. helmikuuta 2012

Halpaakin voi lypsää

Singlelistan ykkössijasta käytiin kiintoisa kamppailu, koska pukarit ovat olleet asialla useasti 1980-luvulta asti. Aiemmin kahdeksan kertaa kärkeen noussut Metallica jäi kakkoseksi Beyond Magnetic -ep:llään, ja Madonnalle osui paalupaikka jo neljännentoista kerran. Jospa luettelen nuo kaikki ykköset: Into the Groove, Papa Don’t Preach, Like a Prayer, Vogue, Hanky Panky, Justify My Love, This Used to Be My Playground, Deeper and Deeper, Secret, Frozen, Hung Up, 4 Minutes, Celebration, Give Me All Your Luvin’.

Metallica-ep:n noin kahdeksan euron hinta tuntuu nykyisin kovalta singlelistaäänitteeksi, vaikka kymmenisen vuotta sitten moni cd-sinkku oli lähes yhtä tyyris. Hintojen yleistä laskua merkittävämpi trendi on se, että niinsanottu midprice on selvästi tärkeämpi bisneksen tulonlähde – ja entistäkin hämärämpi käsite. Vielä muutama vuosi sitten hinnanpudotus oli merkki siitä, että äänite on imetty jokseenkin kuiviin.

Haloo Helsingin III siirrettiin midpriceen joulun jälkeen, mikä ei estänyt lypsämästä siitä vielä tämänhetkistä radioykköstä Jos mun pokka pettää. Jenni Vartiaisen Seili on lisännyt panssariinsa pari platinakerrosta päälistalta kadottuaan. Ja Anttila mainostaa kevään kohutuimman artistin Robinin albumia ennakkotilattavaksi hintaan 11,95. Näiden sijasta virallinen Top 50 -albumilista mittailee mieluummin joutavanpäiväisten Kaikkien aikojen wtf -kimaroiden menekkiä.

4 kommenttia:

 1. Mainittujen ohella Madonnalta on ollut singlekärjessä myös Beautiful Stranger (1999) ja American Pie (2000). Vai oliko nämä juuri siltä ajalta, jolloin radiosoitto vaikutti singlelistasijoituksiin?

  VastaaPoista
 2. Joo. Ei viitsisi joka kerta sitä erikseen mainita, eikä aina muistakaan. Molemmat olivat pelkässä singlemyynnissä korkeimmillaan kakkosena.

  VastaaPoista
 3. Suomen virallinen lista kuuluu siihen harvaan joukkoon joka kelputtaa Metallican Beyond Magnetic-ep:n singlelistalle, useimpien maiden listat sijoittaa sen (kuten ep:t muutenkin nykyään) albumilistalle. Ainakin Saksassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa Beyond Magnetic on ihan oikein albumilistalla, koska singlelistat ovat suurimmalta osin kappaleiden latauksiin perustuvia listoja, jolloin ep:t useammalla kappaleella ja pidemmällä kestolla vaan sekoittaa sitä laatimista. Britannissa oli jo CD-single aikoina singlen yläraja 21:n minuutin kesto, jonka tämä Metallican uusi single selvästi ylittää. Suomen listojen ohella vain Espanjassa Metallica-ep kelputettiin singlelistalle.

  Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n julkaisemat Suomen Virallisen Listan säännöt (http://ifpi.fi/tiedostot/info/Suomen-virallisen-listan-saannot-2011.pdf) sisältää faktoja jotka, levyn hinta poislukien, periaatteessa tukisi sitä että Metallica-ep olis hyvin voinut lisätä albumilistalle (yli 25 minuuttia, vähintään 4 kappaletta) sekä se että singlelistalla kestoraja näyttää olevan 25 minuuttia (jollei samasta kappaleesta ole useampi versio pituus saa ylittyä - mistä tässä tapauksessa ei ole kyse) ja Metallica-ep on lähes 29 minuuttia kestoltaan. Jollei sitten tuo Single-äänitelistalle kuuluvat myös EP-äänitteet tarkoittaa että ep:t ovat poikkeus tuohon sääntöön.

  5.1.1 Top 50 Albumilista koostuu äänitteistä, joiden julkaistu veroton tukkumyyntihinta (”PPD”) on vähintään kahdeksan (8) Euroa. Äänitteen on lisäksi oltava yli 25 minuuttia kokonaiskestoltaan tai sisältää enemmän kuin neljä eri musiikkikappaletta. Äänitealbumilistalla myyntinä huomioidaan myös kokonaisten albumien digitaaliset lataukset.
  5.1.3 Single-lista koostuu sekä fyysisten single-äänitteiden myynnistä että yksittäisten, kokonaisia musiikkikappaleita sisältävien tiedostojen myynnistä mobiili- ja/tai internet-kauppapaikoista. Single-äänite on äänite, jolla on korkeintaan neljä eri musiikkikappaletta ja äänitteen kokonaiskesto on enintään 25 minuuttia. Mikäli äänitteellä on vain eri versioita samasta musiikkikappaleesta, äänitteen kokonaiskesto voi olla pidempikin. Single-äänitelistalle kuuluvat myös EP-äänitteet.


  Näiden pidempien ep-julkaisujen ohella albumilistalle pitäisi kyllä kelputtaa mid-price julkaisut jollain järkevällä tavalla, nykyään levyt kun hinnoitellaan 9,95 euron hintaan vielä varsin uusina jolloin levyt vielä myy hyvin (esim. Haloo Helsinki ja Jenni Vartiainen). Tietenkään mitkään poisto-hintaan tai suureen alennushintaan myytyjä levyjä ei pitäisi laskea mukaan mutta nuo jotka ovat vakituiseen hintaan voisi hyvin laskea mielestäni mukaan.

  VastaaPoista
 4. Listan sääntöjen mukaan Metallica olisi kuulunut mid price -listalle. En tarkoita, että sen pitäisi siellä olla, vaan että listasäännöt ovat Suomessa huonot.

  VastaaPoista