torstai 22. syyskuuta 2011

Toistuva painajainen

Dream Theater muistuttaa yhdessä suhteessa suuresti albumilistan kärjestä sysäämäänsä Klamydiaa: se saavutti ensi kertaa ykkössijan (Black Clouds & Silver Linings, 2009) vasta 15 vuotta listadebyyttinsä jälkeen, mutta toisti tempun heti seuraavalla pitkäsoitolla. Amerikkalaisbändi kävi kahdella yrittämällä kakkosena ennen paalupaikkaansa, kun Klamydia kävi vain kerran.

On tyypillistä, että pitkään edestakaisin listaa seikkailleiden läpimurtolevyjen seuraajat loikkaavat oitis paljon edeltäjiään korkeammalle, ja nyt ilmiötä myötäili Tuure Kilpeläinen viitossijallaan. Kiinnostavampi uutuus heti perässä on viimeksi vuonna 1998 tilastoitunut Anthrax: vaikka bändille kertyi takavuosina neljä Top 10 -sijaa, Worship Music peittosi ne kaikki debytoituaan kuutosena.

Mannan asemien koheneminen neljän vuoden takaisesta 33. sijasta 14:nneksi tuskin hätkähdyttää ketään, mutta tiesittekö, koska Alice Cooper oli viimeksi noin korkealla (17) kuin nyt? Vuonna 1994. Welcome 2 My Nightmare -nimi viittaa vuoden 1975 albumiin, joka tuttuudestaan huolimatta jäi aikanaan Suomessa 23:nneksi ja oli 12 vuoden ajan miehen viimeinen listamerkintä.

Myös Primus (21) teki paluun 1990-luvulta, mutta kolme vuotta Cooperia vanhempi Eric Clapton on 2000-luvullakin jaksanut sulloa seitsemän albumillista ennenjulkaisematonta musiikkia Top 20:een, tosin usein äijäkavereiden tukemana. Nyt sijalla 33 messissä on Wynton Marsalis, ja edelliset kimppalevyn tekijät olivat J.J. Cale (2006, #14) ja B.B. King (2000, #11).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti