lauantai 24. syyskuuta 2011

Hitautta vai suuruutta?

Singlelistan tapahtumien hidastuminen myynnin painotuttua cd-sinkuista latauksiin on tuskin jäänyt keneltäkään huomaamatta. Jossain vaiheessa staattisuus alkaa häiritä: pitkät ykkösputket ovat ihan luonnollisia, mutta nyt esimerkiksi seiskasijaa on pitänyt kuusi viikkoa peräkkäin esitys nimeltä Danza Kuduro. Tuo alkujaan yli vuosi sitten ilmestynyt biisi on julkaistu monissa muodoissa milloin Don Omarin, milloin Lucenzon pääesiintyjänä mainiten.

Juuttuneisuutta voi verrata suoraan vaikkapa niin, että kun vuosi sitten Top 30 -sinkun keskimääräinen listaviikkomäärä oli 10,9, niin tällä viikolla se on 13,3. Ilmiötä voi seurata myös finnishcharts.comissa, jossa ylläpidetään vuoden 1995 puolivälistä lähtien listaviikoista ja sijoituksista ynnättyjä pisteitä eniten keränneiden sinkkujen Top 100 -tilastoa.

Minä vuonna listalle nousseita biisejä mahtuu tuohon sataseen eniten? Vuonna 2010. Seuraavina tulevat 2008 ja 2009, mutta viimeinen lataukseton listavuosi 2006 ei ole saanut yhtään edustajaa. 2011 kiivennee myös kärkikahinoihin – esimerkiksi yhä 12:ntena roikkuva Poika (saunoo) on jo kerännyt tuossa ”all time” -laskelmassa sijalle 21 edellyttävät pisteet. (Tätä kirjoitettaessa uusinta listaa ei ole vielä päivitetty mukaan, joten laskin sille itse kolmen pykälän parannuksen.)

1 kommentti:

  1. Voi olla, että olen väärässä, mutta väittäisin, että biisi julkaistiin viime vuonna Vem dancar kuduro nimellä esittäjänä Lucenzo feat. Big Ali. Don Omarin feattaamaan versioon törmäsin vasta Fast & Furious 5 soundtrackin yhteydessä tämän vuoden puolella.

    VastaaPoista