tiistai 20. syyskuuta 2011

Biisit ja nimet pakettiin

Kun eilen tuli mainittua ja aihetta lienee lähiviikkoina vaikea välttää, niin hoidetaan pois alta – sen kunniaksi, että tuoreen radiolistan korkein uutuus 22:ntena on Yön Tällaisina aikoina. Se sysäsi ulos viisi kuukautta 40 soitetuimman joukossa roikkuneen esityksen Onnen hohteessa, ja nuo molemmat pohjustavat ensi viikolla ilmestyvää tupla-cd:tä Kiitos ja kunnia – 30 v. juhlakokoelma.

En nyt enempää nälvi sitä ristiriitaa, että kolmeakymmentä toimintavuotta juhlistetaan lajitelmalla pelkkää 2000-luvun musiikkia, mutta nimen alkuosa pani ajattelemaan. Kokoelmien ristiminen on tuskallinen prosessi, jos haluaa vältellä banaaleja greatesthitsejä ja bestofeja. Kokonaan uusi nimi jää usein teennäiseksi ja epäinformatiiviseksi – kuka esimerkiksi vielä muistaa, mitä Ultra Bran hittipaketin kannessa luki?

Turvallinen ratkaisu on tutun biisin nimikierrätys – edellyttäen, että sitä ei aiemmin ole käytetty albumissa. Jotkut osuvat mainiosti kuten Kasevan Monen vuoden jälkeen tai Jethro Tullin Living in the Past. Mutta onko kukaan tietoisesti kirjoittanut laulua niin, että siitä tulisi paitsi hitti niin myöhemmin myös kokoelman nimiraita? Kiitos ja kunnia antaa aiheen epäillä, että on. Muita esimerkkejä vastaanotetaan.

6 kommenttia:

 1. Abban Thank You for the Music tuli ihan ekaksi mieleen.

  VastaaPoista
 2. Näitä tuskin on kirjoitettu kokoelmia silmällä pitäen, mutta sopisivat koksun nimiksi. No Yö ehti tuon jo kyllä normilevyllä käyttää.
  Yö - Hyviä vuosia
  Leevi & The Leavings-Ihanasti sanottu

  VastaaPoista
 3. Madonnan Something to Remember, Rushin The Spirit of Radio ja Pave Maijasen Kaikki nämä vuodet tuli mieleen. Neljä Ruusua teki Popmuseon varta vasten saman nimiselle kokoelmalle, lienee siis eri kategorian tapaus.

  Onko liian ilmeistä ehdottaa joskus tulevan AC/DC-kokoelman otsikoksi Highway to Hell - The Best of the Greatest Hits?

  VastaaPoista
 4. 'Kaikki nämä vuodet' on Pave Maijasen vuonna 1990 julkaistun Kuutamokeikka-albumin avausraita.
  -Jani K.

  VastaaPoista
 5. Jep, ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin se päätyi Pave-kokoelman nimeksi. Vuoden 1999 Mestarit-huumassa ilmestynyt Maijasen edellinen (?) kokoelma jätti tuon oivan tittelin käyttämättä.

  VastaaPoista
 6. Itse asiassa Pave Maijasen ensimmäinen kokoelma vuodelta 1992 oli jo se nimeltään "Kaikki nämä vuodet", kun vuonna 2010 julkaistu neljän CD:n ja yhden DVD:n boksi (sekä siitä koostettu 2CD:n kokoelma) oli nimetään "Kaikki nämä vuodet 1969-2010". Mestari-menestyksen yhteydessä julkaistu kokoelma vuonna 1999 lienee saanut nimekseen "Lähtisitkö - 28 Suosituinta" Paven suurimman hitin mukaan, kyseinen levy onkin Paven viimeisin albumilistalle yltänyt levytys parin vuoden takaisen boksin jääneen hieman yllättäen listan ulkopuolelle.

  VastaaPoista