keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Raju polkabilly paukkuu

J. Karjalaisen projekti amerikansuomalaisten laulujen parissa sai jonkinlaisen kruunun, kun kolmossijan (Lännen-Jukka) ja seiskan (Paratiisin pojat) jatkoksi Polkabilly Rebels eteni miehen yhdeksänneksi ykkösalbumiksi. Edellisestä ehtikin kulua 12 vuotta. Jos pari kehnosti pärjännyttä livelevyä jätetään laskematta, olemme ostaneet vuodesta 1982 lähtien 20 peräkkäistä jiipitkäsoittoa vähintään seitsemänneksi.

Ykköslevyjen määrässä Karjalainen kohtaa voittajansa samasta kärkikymmeniköstä, sillä live-cd/dvd Sticky & Sweetillä 32 sijaa nouseva Madonna on kerännyt niitä kymmenen. Top 10 -sijoitukset kasvoivat nyt kahdeksaantoista. Samaa ikäluokkaa edustava Meiju Suvas on vähän pudonnut kollegoiden kyydistä, sillä 24:ntenä näyttäytyvä Juhlalevy – Pure mua on hänen ensimmäinen albumimerkintänsä yli 15 vuoteen ja paras sijoitus sitten vuoden 1983.

Kahdeksantena debytoiva Kiuas on toista kertaa Top 10:ssä, mutta sijan 10 Black Sun Aeon on nähty aiemmin vain sijalla 39. Nimen takaa löytyy Tuomas Saukkonen, jonka varsinainen bändi Before the Dawn nousi samalla singlelistan kärkeen Decade of Darkness -ep:llään. Äänitteitä on voinut ennakkotilata kimpassa Before the Dawnin nettisivujen kautta.

Sijan 11 Julma-Henri & Syrjäytyneet ei kelpaa ensikertalaiseksi, koska itse Henrin ja Kasperin yhteisalbumi Outo nauha kävi viime vuonna 22:ntena. 30:nneksi ylsi esikoislevyllään lauluyhtye Viisi, jota jostain syystä en ole kertaakaan nähnyt mediassa kirjoitettavan kansilogon mukaisesti ”Vii5i”, vaikka Staminan nimeen kyllä tungetaan sitä naurettavaa ykköstä hyvinkin orjallisesti.

10 kommenttia:

 1. Onko albumilistalla mukana myös digitaalisesti ladatut levyt vai pelkästään "fyysiset" levyt?

  VastaaPoista
 2. Pauliina Kokkonen komeilee listalla hienosti kahdella julkaisulla.

  Viisi ja Scandinavian Music Group yhtyeissä vaikuttava Pauliina on kummankin yhtyeensä kanssa listalla. En nyt sijoja muista, mutta tuli vaan mieleen, että onko kukaan naisartisti ollut koskaan kahdella levyllä listalla?

  VastaaPoista
 3. Aika yleistähän tuollainen tuplaedustus on, viime viikollakin oli Ultra Bra Vuokko Hovatan seurana. Paras naisartistin soololevytilanne on ollut viulisti Vanessa-Maella, joka oli yhtä aikaa sijoilla 4 ja 12.

  Digialbumien pitäisi olla mukana listalla, niin ainakin puhuttiin vuoden alussa.

  VastaaPoista
 4. Mutta missä on zeizei? Käsittääkseni Jenni Vartiaisen levy on ollut myynnissä viikon, ja vaikka myyntipisteistä vähintään 90% ei ole listaliikkeitä, luulisi lopullakin määrällä pääsevän jollekin sijalle.

  Ettei tässä taas tehdä kämmiä. Kun Jennin levy "ilmestyy" yleiseen myyntiin - eikä vain I-S:n 4000 myyntipisteeseen - Warner lätkäisee mukaan kahden viikon "ennakkomyynnit".

  Seuraava yrittäjä voikin sitten ennakkomyydä kuukauden, jolloin listasija on varma. En millään pysty uskomaan, että massiivisella kampanjalla Warner haluaisi vahingoittaisi listasijaa. Niin kuin oikeasti pitäisi käydä, kun levyä ei myydä listakaupoissa vaan kylkiäisenä.

  VastaaPoista
 5. Jos levyä ei myydä listaliikkeestä, niin niitä kappaleita ei listalle hyväksytä ei nyt eikä kahden viikon päästä. Olen ymmärtänyt, että kaikki liikkeet eivät Jennin levyä enää huoli edes myyntiin Iltasanomien kamppanjan jälkeen, joten saa nähdä miten alhaalla levy debutoi parin viikon päästä.
  Digialbumien piti tulla listalle mukaan, mutta käsittäkseni ne eivät vielä siellä ole.

  VastaaPoista
 6. Olikohan tämä juttu nyt paha yllätys Jenni Vartiaiselle tiimeineen, että is myyntejä ei lasketa listalle. Luulisi, että he olisivat nimenomaan halunneet loistaa listasijalla.
  Lasketaanko näitä is myyntejä kultalevyyn mukaan kuitenkin?
  Ihan oikein kuitenkin, että ei lasketa is myyntiä listalle, koska tuohan on selvää eriarvoisuutta, is myynnissä 4000 paikassa joka päivä ja muita levyjä murto-osassa siitä.

  VastaaPoista
 7. Se että Seili ei oli listalla, todistaa viimeistään sen että digimyynti ei ole mukana kun listasojoituksia lasketaan. Seilin digimyynnin luulisi olevan kohtalaista kun levyä ei levykaupoistakaan saa. Ja Itunesin ykkösenähän levy on ilmestymisestään saakka ollut. Myyntimääriähän ei kerrota, mutta jotenkin tuntuu että Seili on viime viikolla myynyt pelkästään digitaalisena enemmän kuin esim. nyt sijalla 50. oleva SMG.

  Mielestäni esim. Anttilasta ja Prismasta Ilta-Sanomien mukana ostettujen levyjen pitäisi ilman muuta olla mukana listalaskuissa ja esim. R-Kioskilta ostettujen ei. Mutta koska tämä on selvästi liian vaikeaa, on päätetty että mitään ei lasketa listalle. Tuli tuskin yllätyksenä kenellekään listoja seuraavalle.

  VastaaPoista
 8. Esimerkiksi Anttilan myyntien pitäisi päätyä viivakoodin vilahduksella kassalta listamyyntiin. Koska Seili ei ole edes sijalla 50, luotan maailman pahuuteen, listan käpälöintiin, ja että kaikki myynnit Kempeleen Grilli-Kioskia myöten on sovittu listattavan myöhemmin yhdellä viikolla.

  Kultalevyyn lasketaan taas kaikki myynnit. Levy-yhtiö voi hakea "rekisteröintiä" ÄKT:lta ja mukaan laitetaan vain jakelijan vakuutus, että levyt eivät makaa varastossa. Näin tehtiin aikoinaan kuuluisia Anttilan kultalevyjä. Samoin Suomen ensimmäinen jazz-kultalevy saatiin, kun levy laitettiin kaikkien myytävien Ford-autojen hansikaslokeroon.

  VastaaPoista
 9. Nykyinen lista mittaa todellista myyntiä levyliikkeissä tai markettien levyosastoilla seurantaa varten suunniteltujen skannierien avulla. Prisman jokaisella kassalla tällaista skanneria ei ole, joten myynti ei voi kirjautua listajärjestelmään.

  VastaaPoista
 10. En nyt jaksa tarkistaa ÄKT:n sivulta, mutta eikös listasäännöissä ole sellainen pykälä, että levyn pitää olla vapaasti jokaisen jälleenmyyjän tilattavissa? Jennin levy ei vielä ole.

  VastaaPoista