lauantai 21. helmikuuta 2009

Kierrätä, pyöritä

Flo Rida rikkoi USA:n digimyyntiennätyksen, kun hänen Right Round -sinkkuaan ladattiin viikossa 636000 kpl. Biisihän perustuu paljolti Dead or Aliven hittiin You Spin Me Round (1985), joka nousi Hot 100:ssa vain sijalle 11, vaikka on kiistatta yksi maailmanhistorian viidestä parhaasta popkappaleesta. (En tiedä, mitä ne muut neljä ovat, mutta tuo on yksi!)

Flo Ridaa, USA:n albumilistaa jo kahdeksan viikkoa hallinnutta Taylor Swiftiä, Euroopassakin jylläävää Lady Gagaa ja 16 maan albumiykköseksi noussutta Bruce Springsteeniä yhdistää yksi asia: he ovat kaikki tehneet lauluntekijöinä sopimuksen kustannusyhtiö Sony/ATV:n kanssa. Levy-yhtiöiden ahdingosta uutisoidaan paljon, mutta kuinka musiikkikustantamot jaksavat? Hits Daily Doublen eilisen artikkelin mukaan ainakin Sony/ATV:llä menee hyvin.

Levy-yhtiöthän myyvät vain heidän sopimustensa alla tehtyjä levytyksiä raskain markkinointikuluin, mutta kustantamot hyödyntävät biisioikeuksiaan laajemmin – ne kuittaavat osuutensa radio- ja tv-soitoista, konserteista, soittoäänistä, peleistä, mistä tahansa julkisesta esittämisestä. Toimitusjohtaja Martin Bandier (kuvassa Flo Ridan kanssa) sanoo:”Music publishing business is a better place to be right now, but we try not to tell too many people because everyone wants to be in it.”

Mikä tuo osuus sitten on? Bandier paljastaa, että jokaisesta maksullisesta biisilatauksesta kustannusyhtiö saa 9,25 centiä myyntihinnasta riippumatta. Ei ehkä kuulosta huikealta, mutta lasketaan: Flo Ridan 636000 latauksen provisioksi tulee 58000 dollaria. Yhdestä biisistä yhdessä maassa yhden viikon aikana, ihan jees. (Tosin Dead or Aliven kustantaja vie siitä osansa.)

Sony/ATV on tehnyt viime vuosina satojen miljoonien investointeja ostamalla muun muassa valtavan Rose/Acuff-countrykatalogin, Elvis Presleyn hovisäveltäjien Leiber & Stollerin tuotannon ja useiden hittiartistien biisejä hallinnoineen Famous Musicin. Firman arvo tuntuu kuitenkin olevan salaisuus, jota ainakaan mainstream-media ei suostu kertomaan – sen kun on kaikin voimin pidettävä yllä vaikutelmaa, että Sony/ATV:n puoliksi omistava Michael Jackson on vararikon partaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti