lauantai 7. helmikuuta 2009

13 vuotta ennätykseen

Se media, joka kauhisteli kuinka viisikymppinen Madonna voisi vielä kymmenen vuoden päästä olla relevantti muusikko, on ollut kumman hiljaa eräästä asiasta. Siitä, että tämän viikon albumiykkönen Bruce Springsteen on rahtusta vaille 60-vuotias. Nämähän ovat aina asettelukysymyksiä: toki Madonna näyttää kummallisemmalta Rihannaan rinnastettuna kuin Springsteen vaikkapa Johnny Cashiin rinnastettuna.

Joka tapauksessa asiaa piti tutkia, ja Springsteen on kuin onkin vanhimpana albumilistamme ykköseksi uudella musiikilla noussut ulkomainen sooloartisti. Edellinen oli 55-vuotias Tom Jones. Mutta bändijäsenistä esimerkiksi AC/DC:n laulaja Brian Johnson on pari vuotta vanhempi, ja kotimaisista veteraaneista paalupaikan ovat saavuttaneet muun muassa Vesa-Matti Loiri 63-vuotiaana ja Kari Tapio 62-vuotiaana.

Ennätystä pitää yhä hallussaan Vera Telenius (1912–1991), jonka 72-vuotiaana levyttämä megahitti Miljoona ruusua (1984) kiskoi listakärkeen ja platinamyyntiin samannimisen albumin. Lähelle Teleniuksen kukistamista pääsi kesällä 2004 todellinen yllättäjä, 73-vuotias kuubalainen Omara Portuondo kakkossijalle nousseella Flor de Amor -levyllään.

Keskiviikkona ynnäsin, että Working on a Dream on Springsteenin viides ykkösalbumi Suomessa. Haluatteko kuulla miehen ansioluettelon ahkerasti keikkailemassaan Ruotsinmaassa? Ei se mitään, kerron sen silti. Ykkösiä on kertynyt siellä jo kymmenen, joiden lisäksi kahdeksan muuta on noussut top kolmeen. Sinkkuykkösiä Brucella ei silti ole yhtään.

4 kommenttia:

 1. Pari viikkoa sitten innostuin laskemaan 2000-luvun myydyimpiä artisteja Suomessa. Tuo laskenta laajeni sitten kattamaan kaikkien aikojen kultalevyalbumit, ja päätin julkaista tulokset blogin muodossa:
  http://50suosikkia.blogspot.com/

  Päivityksiä tulee ainakin aluksi kerran päivässä.

  VastaaPoista
 2. Oivaa! Toivottavasti sivulle tulee trafiikkia.

  Minä puolestani voisin pyytää veikkauksia siitä, kellä ulkomaisella Brucea vanhemmalla sooloartistilla olisi vielä mahkuja albumilistan ykköseksi. Pohjalle tällainen ehdotus: Cher.

  VastaaPoista
 3. Dylanin uusien levyjen listamenestys on Suomessakin ollut kohenemaan päin. Eikös Modern Times mennyt vankasti top kymppiin syysjulkaisunakin. Jos mies tuuppaisi uuden levyn pihalle hiljaisena sesonkina, niin eiköhän se olisi siinä.

  Niko P.

  VastaaPoista
 4. Minä pistän roponi likoon John Fogertyn puolesta.

  VastaaPoista