maanantai 16. helmikuuta 2009

Elämämme imisi ilman häntä

Jossain vaiheessa annoin ymmärtää kirjoittavani merkinnän ruotsalaisen hittimaakarin Max Martinin listasaavutuksista. Mieshän on taas vahvasti tapetilla Pinkille ja Katy Perrylle rustaamine biiseineen, ja löytyypä hänen nimensä myös Apocalyptican ikihitin I Don’t Caren krediiteistä. Jos nyt sitten jotain.

Lyhyesti: 1990-luvun alussa listarehua ruotsalaisille artisteille Denniz Popin kisällinä, sitten isommalla Cheiron-tiimillä Amerikan-poppareille kuten Backstreet Boys, Britney Spears ja Nsync ja vakiintuneemmillekin nimille kuten Bon Jovi ja Celine Dion. Sitten tiimiläiset lähtivät vuosituhannen alussa eri suuntiin ja Martin... veti vähän lonkkaa? Näin minä ainakin oletin, mutta netin tietokannat kertovat, että herralta pukkasi Maratone-firman kautta tavaraa koko ajan – se ei vain menestynyt vanhaan malliin.

Vuoden 2002 mainittavin sävellys oli Bon Jovin vaisusti vastaanotetun Bounce-albumin ensisingle Everyday, ja seuraava myötätuuli puhalsi vasta 2005 Kelly Clarksonin takapiruna. Suomessa tähän asti selvästi menestynein Clarkson-laulu Because of You ei tosin ollut Martinin kirjoittama. Hiljattain ennätysloikalla Hot 100:n kärkeen syyhkinyt My Life Would Suck Without You sen sijaan on, osittain.

1 kommentti:

  1. Bon Jovin "Everyday" taisi olla Andreas Carlssonin tekele... No, melkein sama asia, Carlssonkin oli Cheiron-tuotantoyhtiössä.

    Max Martin teki Bon Joville Crush-levyn hitin It's My Life. Joku joskus väitti, että levyn kansivihkosessa ei olisi biisien tekijänimiä sen takia, ettei yhtye käryäisi käyttäneensä ruotsalaista hittitehdasta... En omista kyseistä levyä, joten en voi tarkistaa asiaa. Tarinana hauska, pitää paikkansa tai ei. Kaikki artistithan eivät ole olleet kovin ylpeitä haettuaan hittitehtaista levyillensä kärkibiisejä.

    Max Martinin kunniaksi on todettava, että hän onnistui 2000-luvun alussa hienosti luomaan nahkansa ja siirtymään "pop-popista" "pop-rockiin". Ja onhan se Kelly Clarksonin "Since U Been Gone" aivan järjettömän hyvä biisi kaikessa radioystävällisyydessään...

    - Pasi M.

    VastaaPoista