maanantai 7. marraskuuta 2022

Yksi ep vastaa kolmea albumia

Muutaman normaalimmalta näyttäneen viikon jälkeen albumilista palasi taas outoon nykyjamaansa. En tarkoita pelkästään Nightwishin ennätyksellistä Top 10 -dominanssia, vaikka sehän ensimmäisenä pistää silmään. Yhtyeen vanhojen levytysten spesiaalipainokset ilmaantuivat sijoille 2, 3, 4, 5 ja 7. Iäkkäimmät niistä, Angels Fall First ja Oceanborn, vieläpä paransivat alkuperäistä sijoitustaan.

Sijan 7 Over the Hills and Far Away julkaistiin alkujaan vuonna 2001 neljän ennenjulkaisemattoman biisin ep:nä, joten ei ihme että se myi ”singleksi” valtavasti. Uuden painoksen jatkeena on kahdeksan liveraitaa, joten nykyisin se on enemmän ”albumi” kuin moni muu ja ansaitsee debyyttimerkinnän, vaikka riitasointuja menneisyyden kanssa ei voi välttää.

Jako single- ja albumilistan sisältöjen välillä on ajan mittaan vaihdellut railakkaasti. 1980-luvulla alle 20-minuuttiset maxi-ep:t kuten Peer Güntin Through the Wall ja Kauko Röyhkän Mutta, mutta päätyivät albumilistalle, samoin George Michaelin Five Live (1992), joka kuitenkin juhli muiden maiden singletilastossa.

Myöhemmin taas jopa yli tunnin mittaiset eepokset määriteltiin fiilispohjalta ep:ksi ja sitä kautta singlelistalle, esimerkiksi Moonsorrow’n Tulimyrsky (#2, 2008). Sillä on enemmän kestoa kuin vuosien 2018–2021 kolmella Cledos-albumilistamerkinnällä yhteensä. (Boboff Tape 18:42, Ceissi 27:58, Kazama 15:14)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti