keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Veijareita ilmassa

Yleisradio laati virallisia listoja vuosina 1994–2009. Joskus 90-luvun lopulla – saa tarkentaa jos muistaa paremmin – Ylen nettisivuille tehtiin siihenastisista listoista päivittyvä tietokanta, joka kuitenkin alkoi vasta viikosta 30/1995. Tämä kopioitiin luvallisesti finnishcharts.comiin vuonna 2006 ja siirrettiin Musiikkituottajien (Ifpin) sivuille vuonna 2010.

En ole noita 90-luvun arkistoja juuri jälkikäteen tutkinut, koska niiden tiedot ovat itselläni printteinä. Nyt kuitenkin katselin kirjaa varten Tommi Läntisen aikajanaa ja ihmettelin tulosten poikkeavuutta omistani. Kaivoin Ylen alkuperäiset printit ja vertailin niitä Ifpin tietoihin.

Veijareita ja pyhimyksiä nousi albumilistalle maaliskuussa 1994, eteni 16:nneksi ja sai 10 listaviikkoa. Keväällä 1995 levyn ”kultapainos” palasi kuudeksi viikoksi matalille listasijoille. Lokakuussa Maalla, merellä ja ilmassa! nousi seitsemänneksi, kahdeksan listaviikkoa. Syksyllä 1996 sen ”kultapainos” palasi 13:nneksi ja haali 14 lisäviikkoa, paljolti kai levylle lisätyn Via dolorosa -hitin ansiosta.

Nettitietokantojen mukaan syksyn 1996 palaaja ja 14 lisäviikon haalija olikin aikaisempi Veijareita ja pyhimyksiä, ja tämä tieto on väärä. Lisäsotkun tarjoaa viikko 49/96, jossa nimeksi vaihtui Maalla, merellä ja ilmassa, ja seuraavalla viikolla se vaihtui takaisin, mutta niitä kohdellaan tilastollisesti kuin kyseessä olisi sama äänite. Tuskinpa tätä koskaan korjataan, mutta tiedoksi sitä tarvitseville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti