maanantai 13. kesäkuuta 2022

Koirilta pääsy kielletty

Hot 50 -listaa ei sitten eilen julkaistu. En löytänyt tarpeeksi vaivatonta keinoa noukkia Spotifyn uudistuneiden listasivujen materiaali omaan laskentapohjaani. Antaa olla, olihan systeemissä muitakin ongelmakohtia etenkin Youtuben suhteen. Oikaistaan nyt vielä se harhakäsitys, että Hot 50:llä olisi ollut jokin yhteys hittivuosilistan laadintaan, se oli aivan oma projektinsa.

Spotifyn tulospalvelussa on myös Top 200 -viikkolista albumeista, ja vaikka sen laadintaperiaate on lähes yhtä hämärä kuin virallisen albumilistan, niin voihan sieltä poimia räikeimpiä eroavaisuuksia. Spotifyn neljäntenä on Kate Bushin Hounds of Love ja kuudentena JVG:n Jvg.fi, vaikka kumpikin puuttuu virallisesta Top 50:stä.

Vastakkainen ihmetys on albumilistan mystinen korkein debyytti kolmossijalta, Jack Harlow’n toissavuotinen Thats What They All Say – se puuttuu Spotifyn Top 200:sta, mutta ei ole fyysiselläkään listalla. Kokoelmalevyjen lukuisuus askarruttaa myös: niiden sisältöhän on peräisin aiemmilta äänitteiltä, joten eikö hitin kuuntelu olisi reiluinta merkitä alkuperäisen albumin hyväksi?

4 kommenttia:

  1. Mun mielestä Spotifyn albumilistan laadintaperuste ei ole yhtään hämärä. Siinä albumin jokaisen biisin striimit lasketaan yhteen ja that´s it. Ei mitään kertoimia tai jakolaskuja. Ei mitään keinotekoisia sääntöjä. Kate Bushin ja JVG:n puuttuminen viralliselta listalta johtunee 70 %:n säännöstä eli striimatuimman kappaleen osuus saa olla korkeintaan 70% albumin kokonaisstriimeistä. Kun albumin muita biisejä ei juurikaan striimata, niin isojen hittien (Running Up That Hill ja Kran Turismo) striimit menevät hukkaan.
    Sami

    VastaaPoista
  2. Viittasinkin lähinnä tuohon kokoelmakäytäntöön. J. Karjalaisen Suurimmat hitit esimerkiksi on sijalla 49. Jos joku kuuntelee biisin Telepatiaa, meneekö merkintä kokoelmalle vai Tähtilampun alla -albumille sen mukaan, kumpaa on sattunut kuuntelemaan, vai molemmille? Biisikohtainen laskentahan on albumista riippumaton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joitakin kokoelmia ei ole merkitty Spotifyssa kokoelmiksi. Esimerkiksi juuri tuolla Suurimmat hitit -albumilla on tavallinen albumimerkintä kokoelmamerkinnän sijaan (luultavasti levy-yhtiö on merkinnyt sen väärin).

      Olen samaa mieltä siitä, että kuuntelut pitäisi laskea alkuperäiselle studioalbumille (ellei kyseessä ole juuri kokoelmaa varten tehty kappale). Britannian listoilla tämä ilmiö on korostunut erityisesti – top 20 -sijoista noin puolet on vanhojen kokoelmien valtaamia.

      Poista
    2. Yhtään kokoelmalevyä ei pitäisi edes olla mukana Spotifyn albumilistalla, vaan kaikkien striimien pitäisi mennä studiolevylle. Esimerkiksi USA:n tämän viikon top 200 listalla ei ole mukana yhtään kokoelmaa. Sen sijaan jokainen Suomen listalla oleva kokoelmalevy on merkitty normaaliksi levyksi Spotifyn katalogissa ja siksi on mukana listalla. Kaikki listalla olevat kokoelmalevyt ovat kotimaisia. Jostakin syystä suomalaisten artistien katalogi on Spotifyssa tältä osin aivan sekaisin, kun taas ulkomaalaisten artistien kohdalla tilanne on järjestyksessä joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.
      Sami

      Poista