maanantai 20. kesäkuuta 2022

49 vuotta kokoelmaykkösiä

Albumilistan tuore ykkönen, BTS:n Proof, on määriteltävissä kokoelmaksi. Striimauksen piti tehdä mokomat tuotteet jollei nyt aivan turhiksi niin ainakin listakärkeen yltämättömiksi. Näin onkin viimeisen vuosikymmenen ajan ollut, poikkeuksina vuoden 2018 Cheek- ja Nightwish-julkaisut.

Tein graafin kaikista meillä ykköseksi yltäneistä 61 greatesthits-levystä. Ne olivat 1980-luvun lopulle asti harvinaisia. Vuoden 1991 kokoelmista neljä ostettiin listahuipulle, samoin vuosina 1998 ja 1999. Eniten niitä tarjosi vuosi 2000, viisi: Hassisen kone, Neljä ruusua, The Beatles, Lenny Kravitz ja Irwin Goodman.

Kaksi viimeksimainittua tosin ehtivät ykkösiksi vasta tammikuussa, eli jos lasketaan sen mukaan, ennätysvuosi on 2001 ja viisikkona Kravitz, Goodman, Yö, Ultra Bra ja Apulanta. Graafi on tehty listallenousuvuosien mukaan. Klikkaa suuremmaksi.

Kuka julkaisi ensimmäisen kokoelmaykkösen? Hassua, että vastaus oli minullekin yllätys, kun en ollut aiemmin moista tullut tutkineeksi. Ajattelin vain, että kyllähän jokin Tom Jonesin lukuisista ykkösistä oli kokoelma. Vaan ei, vastaus on Sladen Sladest marraskuussa 1973. Seuraavat tulivat vuonna 1976, Olavi Virta ja Abba.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti