perjantai 24. kesäkuuta 2022

Ällöäjät ällöää

30 vuotta sitten Seuran juhannusnumeron kannessa oli pääkuvan otsikkona ”Katri Helenan uusi valloitus”. Siihen liittyvää juttua voi pitää näytteenä listakulttuurin tuolloisesta olemattomuudesta Suomessa, mutta tunnustettava on, että samankaltaisia juttuja voitaisiin julkaista nykyisinkin. Kohde toivottavasti olisi joku muu kuin Katri Helena.

Otsikko syntyi siitä, että toimittaja Marianne Holmén kuunteli ”nuorison rokkikanavan” Radiomafian listaohjelmaa ja huomasi Anna mulle tähtitaivas -hitin soivan ”kahden hevikappaleen välissä”. Tästä hän järkeili nuorison löytäneen Katrin, mutta kunnon journalistina myös epäili, josko ilmiö olisi ”joku gonzohomma tai käsistä riistäytynyt sisäpiirin vitsi à la Sepi Kumpulainen”. Artisti itse oli yhtä ymmällään. ”Aika jännä juttu, yleensähän nuoriso ällöää tommosta musiikkia.”

Radiomafian lista koottiin tuolloin rockpainotteisen levykauppavalikoiman ilmoittamasta albumimyynnistä. Katri Helenan faneilla ei ollut porttikieltoa noihin myymälöihin, ja useimmissa niistä kaupattiin myös Katri Helenan musiikkia. Anna mulle tähtitaivas oli yli sadantuhannen myynteineen niin suosittu albumi, että se toki tilastoitui filtterienkin läpi, Radiomafiassa korkeimmillaan 11:nneksi. Virallisella Radio Ykkösen listalla se pysyi mukana paljon pitempään.

Poimin tämän aiheen sitaatteineen tuolloiselta Murenia-palstaltani Rumbasta. Se olikin toiseksi viimeinen laatuaan, koska elokuussa 1992 käynnistyi uusi palsta 50 hittiä -listoineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti