sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Tuhat pistettä hukassa

Ensiöisen Oscar-gaalan varmimpana tapahtumana pidetään sitä, että A Star Is Born -elokuvassa kuultava Lady Gagan ja Bradley Cooperin Shallow valitaan parhaaksi lauluksi. Se on ylläpitänyt suosiotaan meilläkin niin hyvin, että voitaisiin syksyisestä julkaisustaan huolimatta luokitella tämänvuotiseksi hitiksi. Radiosoittosija koheni juuri yhdeksiköksi, ja FDSS-listalla se kävi pari viikkoa sitten ykkösenä.

Paras striimisijoitus on sentään viime vuodelta, ja siinä onkin riittänyt ihmeteltävää. Kuten oheisesta graafista näkee, Striimatuimmat-listalla Shallow on roikkunut koko ajan selvästi alempana kuin Spotifyn viikkolistalla. Huippunumero jälkimmäisessä 12, ensinmainitussa vain 25. Pienimmilläänkin ero on ollut kahdeksan sijaa, isoimmillaan kolmisenkymmentä. (Klikkaa isommaksi.)

Ainoa mieleen tuleva selityksentapainen on, että soundtrackistä on suoratoistossa tarjolla kaksi versiota, dialogilla tai ilman. Dialogittomassa hitin nimi on Shallow – Radio Edit, vaikka molemmat ovat samanmittaisia. Onko jompikumpi jotenkin jäänyt Striimatuimmat-tutkan ulkopuolelle?

Joka tapauksessa noin pitkään jatkunut sijoitusero tarkoittaa, että Shallow’lla olisi hittivuosilistalaskennassa noin tuhat pistettä enemmän, jos siinä huomioitaisiin Striimatuimmat-sijojen tilalla Spotify-sijat. Ei biisi suotuisammalla pistelähteelläkään huippupaikoista taistelisi, mutta mistä sen tietää, millaiseksi tuo radiosoitto vielä kehittyy.

3 kommenttia:

 1. Hyvin hämmentävä ja ärsyttävä tuo viikosta toiseen toistuva virhe. Ja Alec Benjaminin "Let Me Down Slowly" on kokenut saman kohtalon kuin mm. "Despacito" ja "Perfect" – kaksi (aiemmin) tasaväkisesti pärjännyttä versiota, joita ei koskaan yhdistetty. Ikävää nähdä tällaista muuten varteenotettavalla striimauslistalla...

  Spotifyn omassa laskennassakin kahden Shallow-version lukemat on yhdistetty, toisin kuin muiden mainitsemieni...

  VastaaPoista
 2. Uusimmalla listalla Benjamin nousi 34–12, ja mä tulkitsin noin ison loikan niin että versiot on yhdistetty.

  VastaaPoista
 3. Arvelisin, ettei noin kuitenkaan tehty. Spotifyssa versiot ovat sijoilla 11 ja 191, yhteensä nuo kuuntelut riittäisivät viidenteen sijaan (tosin laadintaväli on eri). Jostain syystä versioiden keskinäinen suosio on muuttunut merkittävästi – sooloversion kolme viimeistä Spotify-sijoitusta olivat 52-27-11, Alessia Caran kanssa esitetyn 34-62-191.

  VastaaPoista