maanantai 18. helmikuuta 2019

Ei ne huiput, vaan laaksot

Vaikka Ariana Granden uutuusalbumin kappaleet eivät yltäneet meillä yhtä huimaan Spotify-dominanssiin kuin muualla, tuntui selvältä, että Thank U, Next päätyisi elokuisen edeltäjänsä tapaan albumitilastomme ykköseksi. Mutta ei – toisenlaisella kulutusprofiililla (lue: myynnillä) sen ohi kiilasi Beast in Black. Helsinkiläisbändi onnistui kakkosalbumillaan kukistamaan toisenkin artistin, joka julkaisi seuraajan ykköslevylle: Reino Nordin debytoi kolmantena.

Listan kaksi elementtiä, striimaus ja myynti, tuottavat toisistaan erkanevia liikeratoja: myyntielämä lyhenee, striimielämä pitenee. Within Temptation katosi nelossijaltaan laakista ulos, Remu & Hurriganesin listaykkönen kahdessa viikossa. Striimaajat rikkovat viikkomääräennätyksiä, vaikka vielä ei ollakaan Ruotsin tasolla. Siellä Håkan Hellströmin Det kommer aldrig va över för mig (2013) lähestyy jo 300 listaviikon rajaa. Ruotsin albumilista on kymmenen nimikettä pitempi, Top 60.

Huomiota herättää Ida Paulin ja Kalle Lindrothin Nää kaikki kertoo susta, joka 49. listaviikollaan nousi taas 14:nneksi, vaikka se ei sisällä järin isoja hittejä – duon paras striimilistasija on 10. Valttina näyttääkin olevan tasaisuus: albumin vähiten kuunneltu raitakin on kerännyt Spotifyssa lukemat 595.000.

Verrataanpa tuota toisiin suunnilleen yhtä vanhoihin ja menestyneisiin kotimaisiin albumeihin, jotka ovat yhä Top 50:ssä. Nikke Ankaran vastaava numero on 210.000, Jenni Vartiaisen 231.000, Anna Puun 237.000 ja Mikael Gabrielin 443.000. Jopa selvästi menestyneemmällä ja albumikokonaisuudesta kehuja saaneella Vestalla vähiten kuunnellun biisin saldo on pienempi, 462.000.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti