lauantai 9. helmikuuta 2019

Liikaa Stadiin

Gettomasa juhlii uransa suurinta hittiä, kun Muijii Stadis eteni Striimatuimmat-listan kakkoseksi. Vuosi sitten Lössi saavutti 9. sijan. On täysin mahdollista, että saamme listahistorian menestyneimmän biisin, jonka nimessä mainitaan Helsinki, Stadi tai Hesa, vaikka sellaisia on nähty melko paljon.

Tähän asti kolme kappaletta on yltänyt 2000 listapisteeseen: Carolan ja Lasse Mårtensonin Mä lähden Stadiin (1967), Jari Sillanpään Pariisi–Helsinki (1996) ja Fintelligensin Stockholm–Helsinki (2000). Tuntumassakin on sävelmiä, joiden nimiin on lisätty toinen paikkakunta: Vilperin perikunnan Turkulainen Helsingis (1993) ja Palefacen Helsinki–Shangri-La (2010). Muistakaamme vielä hittikaksikko aikajanan eri päistä: Juha Vainion Herrat Helsingin (1966) ja Särren Hesan naiset (2015).

Helsingin osista ja kaduista on niin ikään tehty kosolti hittejä, vaan ei suurhittejä. Parhaiten tunnetaan Rööperiin-versiot (Jormas 1967 ja Mestarit Areenalla 1999). Listoilla ovat tulleet mainituiksi muun muassa Esplanadi, Hietaniemi, Karhusaari, Kolmas linja, Roihuvuori, Kannelmäki, Pikku-Huopalahti, Kallio ja Kaivopuisto. Esittäjätkö? Niiden miettimisessä lukijalle hyvä viikonloppupuhde.

1 kommentti:

  1. Anssi Kelan Karhusaari onkin mielenkiintoinen tapaus: biisissä itsessään nimi ei esiinny, eikä siinä seikkailla edes missään saaressa. Vaikka sanoituksessa mainitaan Kaivari niin lyriikat saattavat kuitenkin viitata muuhun kuin Helsingin Karhusaareen.

    VastaaPoista