sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Miljoonat tuhansiksi

19. joulukuuta Jenni Vartiainen kertoi somesivuillaan, että Seilistä (2010) on tullut Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi myydyin albumi, 222.000 kappaletta. Samana päivänä Yle julkaisi artikkelin, jossa hieman avattiin laskentaperusteita. Musiikkituottajien sivuillahan Seilin myynniksi kerrotaan 152.000, mutta summaa on pulskistettu suoratoistoilla, mukana You Tube. Tämä selittää jotenkin myös sitä Kuukausiliitteen jutun taannoista väittämää, että Vartiaisen albumeita olisi yhteensä myyty 400 tuhatta.

Prosessi, jolla striimit muunnetaan ”myynniksi”, on tunnetusti kryptinen ja mielivaltainen. Sen verran tiedetään, että Seilin raitojen yhteiskuuntelumäärä Spotifyssa oli tätä kirjoitettaessa 27.222.795. Tuosta on jonkin kaavan kautta saatu merkittävä runko 70 tuhannen myyntilisäykseen. Mutta You Tube on uusi palikka pelissä – sitähän ei huomioida missään virallisista listoistamme. Oletan, että eri kanavista rekisteröidyt striimit ovat keskenään samanarvoisia.

Ylen mukaan ”Seili-albumi on viimeinen cd-ajan jättimenestys”. Kuitenkin Musiikkituottajien mukaan sen jälkeen julkaistua ekaa Vain elämää -levyä on myyty 26.000 kpl enemmän. Sen Spotify-summakin on isompi: 29.879.775. Miksi Warner ei ole hehkuttanut sitä kaikkien aikojen kolmosena? Ehkä siksi, että liiallinen hehkutus saisi muutkin yhtiöt havahtumaan monenlaisiin tosiasioihin.

Myyntiykkösen, Jari Sillanpään esikoisalbumin, Spotify-saldo on vaatimaton 4.499.680. Sen sijaan kakkosella, Eppu Normaali -kokoelmalla Repullinen hittejä, raitojen yhteiskuuntelu tuottaa huiman lukeman 45.167.124. Kai tämä nyt nostaa sen kuninkaaksi, kaikkien aikojen ykköseksi, käytetään striimikertoimena mitä tahansa? Missä viipyy tiedote?

”Mutta hei, on epäreilua verrata tuplakokoelman ja tavallisen studiolevyn kuuntelumääriä, kun toisessa on enemmän biisejä ja singlehitit haalivat kuuntelunsa monien väylien kautta.” Niin on, epäreilua ja epäloogista. Kokoelmille voidaan kehittää rajoituskertoimia, niin lienee jo tehtykin, mutta se on vain mielivaltaa mielivallan päälle. Myyntiaikakaudella järjestelmä oli paljon yksiselitteisempi, siihen ei ole paluuta – kannattaako sitä edes yrittää toisintaa?

Suuri osa artisteista arvostaa yhä albumeille myönnettäviä jalometallimeriittejä. Mutta jos ne ovat artisteille merkittäviä, se ei tarkoita, että median tarvitsisi piitata niistä pätkän vertaa. Kultalevykulttuurillehan ei ole helppo löytää vertailukohtia miltään muulta inhimillisen toiminnan alalta. (Ei edes urheilusta, siinä palkintoa ei saada tuloksesta, vaan sijoituksesta.) Jotenkin muu maailma onnistuu pyörimään ilman moisia kannustimia.

9 kommenttia:

  1. Muutama tarkennus sen mukaan mitä itse olen IFPIstä saanut:
    -YouTube striimejö ei saa laskea mukaan (tämä toivottavasti muuttuu YouTube Musicin myötä)
    -Kokoelmiin lasketaan striimit mukaan ainoastaan albumin julkaisun jälkeiseltä ajalta. (kokoelman määrittely on kylläkin joskus "venyvä")

    Spotifysta ei koskaan suoraan näe lukuja kultalevyjä varten, sillä sieltä näkyy aina koko maailman striimit. Suomenkielisissä se on hyvin suuntaa antava, mutta meitä suomalaisia asuu yllättävän paljon ympäri maailmaa.

    VastaaPoista
  2. Eli tuo Musiikkituottajien 152 000 ei sisällä lainkaan striimausta? Kiinnostavaa, millaiset luvut esim. Cheekin ja JVG:n levyille saadaan.

    VastaaPoista
  3. Ehkä tuo You Tuben mukanaolo on Ylen toimittajan väärinkäsitys?

    Joo Spotify-tiedot eiät ole yksi yhteen, senhän takia Kaksi elämää -sarjassa käsitellään vain suomenkielisiä artisteja.

    Repullinen hittejä julkaistiin ennen Spotifyn olemassaoloa, joten sen kaikki striimit ovat julkaisun jälkeisiä. Tuo viikkolistojen periaate ei siis voi toimia kaikkien aikojen listalla.

    VastaaPoista
  4. Enemmän on pohdituttanut, sisältääkö Vain elämään 178 000 striimejä. Jos sisältää, siinä ei ole liioin logiikkaa, koska kaikkiin muihinkin levyihin olisi siinä tapauksessa pitänyt lisätä striimibonus, ja monet noista lukemista ovat pysyneet vuosikausia muuttumattomina.

    VastaaPoista
  5. Kukaan ei voi kieltää, etteikö Seili olisi 2000-luvun menestynein naisartistin levy, ja todella korkealla myös myytyjen fyysisten levyjen listalla jonne JVG ja Cheek eivät varmasti samalle tasolle ole päässeet. En lähtisi tätä levyä täysin lyttäämään.

    VastaaPoista
  6. Levyt levyinä ja striimit striimeinä. Ei mitään järkeä vertailla. Alettaisiin elää nykyhetkeä näissä levylistoissakin.

    VastaaPoista
  7. Ja vaikka vertailtaisiinkin, ei ainakaan yhdisteltäisi levyjä ja striimejä.

    VastaaPoista
  8. Ja kolmas postaus minulta anonyyminä kun jokin tökkii nyt linjoissa aivoni ja etusormeni välillä:> myös YouTube on #kuuntelukerta ja pitäisi laskea muiden kanavien #kuuntelukertojen kanssa yhteen. YouTube kuvan kanssa vieläpä. Ja mitä uutta keksittäneenkään...

    VastaaPoista
  9. Juu ei täällä olla Seiliä suinkaan lyttäämässä, päinvastoin käy yhä sääliksi sitä, kun se siirrettiin ennenaikaisesti midprice-listalle ja vietti 25 viikkoa midprice-ykkösenä.

    VastaaPoista