perjantai 28. joulukuuta 2018

Giganttien askel pitenee

Ennustukseni joulun striimauksista sekä menivät että eivät menneet pieleen. Kyllä, joulubiisien kuuntelu romahti joulupäivänä ja lisää tapaninpäivänä, mutta se oli äitynyt edeltävinä päivinä niin huimaksi, että viikkosijoituksiin romahdus tuskin vaikuttaa. Mariah Careyn All I Want for Christmas Is You ylitti aattona sadantuhannen rajan, ja Whamin Last Christmas hieman yllättävästi kiilasi sen ohi viidentuhannen erolla. Vaikka Last Christmas menetti kuuntelustaan joulupäivänä 70 prosenttia, se pysyi Spotifyn ykkösenä.

Oheiset käyrät kertovat noiden biisien päiväsoitot joulukuun aikana, ja vertailuun otettiin soitetuin kotimainenkin, Haloo Helsingin Joulun kanssas jaan. Se otti klassikkokaksikkoa tehokkaasti kiinni, ja vaikka sitä ei kuvasta erotakaan, meni täpärästi niiden ohi tapaninpäivänä. Klikkaa isommaksi.

Vuosi sitten All I Want for Christmas keräsi noin 500 listapistettä, ja nyt mentäneen yli tuhannen. Last Christmas yltää yli 800:n. Voiko moinen kehitys jatkua? Samalla tasollakin (siis tonni vuodessa) kestäisi vain viisi vuotta, että All I Wantista kasvaisi vuoden 1994 isoin hitti, ja koko listahistorian ykköseksi se menisi yhdeksässä vuodessa. Outoa ja hurjaa, mutta parempi hillitä mielikuvitustaan. Musiikinkuluttajan mieli ailahtelee muuttuvassa maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti