keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Kuusivärinen vuoristorata

Listablogi-sanan jälkeen yleisin googlehaku, jolla tähän sivustoon on kahdeksan vuoden aikana eksytty, on ”suomalaiset naisartistit”. (Moikka vain, jos löysit sillä tämän tekstin.) Aihetta googlataan selvästikin paljon, koska Listablogi ei edes komeile hakutulosten yläpäässä – en ole aihetta suoranaisesti käsitellyt kuin pari kertaa joskus kauan sitten.

Listatapahtumien sukupuolijakauma tuntuu kiinnostavan keskimääräistä alan seuraajaa paljon enemmän kuin minua. Oheinen graafi ei siis ensisijaisesti kummunnut omista intresseistäni, mutta aika kiehtova (ja kaunis) siitä tuli. Sen olisi voinut tehdä kuka tahansa, sillä aineisto on kokonaisuudessaan nähtävillä täällä.

Graafi kertoo vuosien 1961–2014 suosituimpien hittien (Top 75) esittäjäjakauman: kotimaiset miessolistit, naissolistit, yhtyeet ja sama ulkomaalaisittain. 2015-listaa ei vielä ole olemassa. Nykypäivää lähestyttäessä jako hämärtyi alati yleistyneiden featuring-levytysten takia. Lähes kaikki niistä mätettiin yhtye/yhteistyömääritelmän alle. Valkoista poikkilinjaa seuraamalla näkee koti/ulkomaisten kokonaissuhteen vaihtelun. Klikkaa suuremmaksi.

Kaikkien kuuden osa-alueen suhdanteet ovat muuttuilleet aika villisti. Hittivuosilistalla 1984 suomalaisnaiset ottivat kaksoisvoiton (Vera Telenius ja Tuula Amberla), mutta seuraavina neljänä vuonna heidän edustuksensa jäi nollille! Vahvimpaan dominanssiin, yli puoleen kokonaistuloksesta, ylsivät kotimaiset yhtyeet vuonna 2002.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti