perjantai 5. helmikuuta 2016

Vienti vetää ja vedättää


Kuukausi sitten julkaisin täällä graafin, joka kuvasti englanninkielisen suomalaisen hittimusiikin huonontuneita suhdanteita. Aihe puhutti niin paljon, että Ylen musiikkisivustokin julkaisi aiheesta tänään artikkelin. Nostan siitä yhden näytteen.

Pitäisikö englanninkielisten kotimaisten biisien katoamisesta olla huolissaan Suomen musiikkiviennin kannalta? Music Finlandin tutkimus- ja kehityspäällikkö Merja Hottisen mukaan ei.
– Vientimarkkinat ja kotimaan markkinat ovat erillisiä. Tiettyjä yhteisiä menestyjiä niillä on, mutta vientimusiikista suuri osa on tehty suoraan kansainvälisille markkinoille, Hottinen perustelee.
Hottisen mukaan useat kotimaiset suoraan kansainvälisille markkinoille musiikkia tekevät bändit eivät välttämättä nouse niin suureen suosioon Suomessa. Siksi viennin kannalta ei ole merkitystä, vaikka englanninkieliset bändit puuttuvatkin Suomen hittilistoilta.
– Esimerkiksi Sunrise Avenue on paljon suositumpi Saksassa kuin Suomessa, Hottinen sanoo.


Facebookin Kuka mitä häh -ryhmässä aihetta puitaessa esitettiin aiemminkin kuultu väite, että Sunrise Avenue löi läpi ensin Saksassa ja vasta sitten Suomessa. Tämä ”poikkeus” (siis poikkeuksena Suomen huipulta maailman listoille ponnistaneeseen ykkösketjuun HIM-Bomfunk-Darude-Rasmus) ei pidä paikkaansa. Fairytale Gone Bad kasvoi meillä jättihitiksi ennen kuin Keski-Eurooppa lotkautti korvaansakaan.

Oheisen graafin (klikkaa isommaksi) materiaali on lainattu finnishcharts.comista ja sen sisarsivustoista ja kertoo On the Way to Wonderland -albumin listavaiheet vuosina 2006–2007. Koska Saksan tilastoista ei kyseisiä tietoja ole saatavilla, käytin sitä vahvasti myötäilevän Itävallan tietoja. Ajankohtavertailussa ne ajavat saman asian. Saksalainen kielialue löysi Sunrise Avenuen yli puoli vuotta myöhemmin kuin Suomi – tämä pätee myös Fairytale-sinkkuun.

Toistaiseksi siis kaikki ulkomailla merkittäviä sijoituksia keränneet suomalaisesittäjät ovat sitä ennen keränneet merkittäviä sijoituksia Suomessa. Vaikka ei voi todistaa näiden asioiden korreloivan, ei voi todistaa sitäkään, että ne eivät korreloisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti