maanantai 28. joulukuuta 2015

Sydämen joulupiikki


Vaikka viikonpäivätkin sanelevat osittain sen, miten joulun aluspäivien sesonkirotaatio näkyy radiolistoilla, niin vuosittaisissa soittomäärissä voi havaita myös ihmeen isoja eroja. Toissavuonna mikään joululaulu ei ylittänyt Top 20 -kynnystä, tällä kertaa tempussa onnistui seitsemän biisiä. Muun muassa ensikertalaisena Leevi and the Leavingsin Jossain on kai vielä joulu (1990).

Ennen vanhaan radio soitti joulumusaa uuden vuodenkin puolelle, mutta nykyisin hana väännetään armotta kiinni viimeistään tapaninpäivänä. Kansa on omaksunut käytännön niin kuuliaisesti, että Spotifyn päivälistat heijastavat tai jopa karrikoivat samaa ilmiötä. Aaton kulminaatiota seurasi joulupäivän romahdus, ja eilen (27.12.) Top 100:sta löytyi enää vain All I Want for Christmas Is You (#57).

Mariah Carey ei kuitenkaan komeillut aattolistan kärjessä Vesa-Matti Loirin hämmästyttävän täsmäiskun takia. Kuten oheisesta käyrästä näkee, Sydämeeni joulun teen ei muina päivinä tehnyt kummoistakaan vaikutusta, mutta loikkasi 22. sijalta ykköseksi ja siitä saman tien 30:nneksi. Careyn seurana graafissa kuvastaa yleistä trendiä kestosuosikki Last Christmas. Klikkaa suuremmaksi.

3 kommenttia:

  1. Näkeekö radiolistan jostain muualta kuin Ifpin sivuilta? Eivät ole päivittäneet vielä.

    VastaaPoista
  2. Saan sen Radio Monitorilta pdf:nä. Yleensä tulee perjantaisin, nyt tuli vasta sunnuntai-iltana.

    VastaaPoista
  3. Loirin Spotifysuodio oli vuosi sitten ihan vastaavanlainen; 57-29-4-23-63

    VastaaPoista