lauantai 26. joulukuuta 2015

Mokkakreemikakku pöytään!

Joskus vuosia sitten hahmottelin ideaa kirjasta, jonka pitäisi ilmestyä silloin kun Suomen albumilista täyttää 50 vuotta. Eikä se jäänyt hahmotteluksi, vaan suunnittelin rakenteen, muodon, grafiikan ja kuvituksen kutakuinkin pakettiin: tämä rykäistään kasaan sitten, kun on aikaa. Taisin suhtautua skeptisesti tulevaisuudennäkymiin ns. oikeissa töissä.

Kohta on vuosi 2016, ja ekan säännöllisesti ilmestyvän albumilistan julkaisusta tulee kuluneeksi 50 vuotta. Kylläpä aika rientää. Kirjaa ei sattumoisin ole olemassa, intressit ovat siirtyilleet vähän muualle, mutta totta kai merkkipäivä täytyy huomioida. Etenkin kun bisneksen muuttuessa niiden synttärien määrä saattaa osoittautua hyvinkin rajalliseksi. Lupaan harrastaa huomiointia tammikuun mittaan ainakin muutaman kerran.

Tuo eka lista (Top 5) julkaistiin siis helmikuun 1966 Iskelmä-lehdessä ja koski tammikuun myyntiä. Ilta-Sanomat laati yksittäiseksi jääneen topviitosen jo helmikuussa 1965, ja noihin aikoihin myös Suosikin laajan singlelistan sekaan mahtui sekalainen määrä albumeita – siksi Suomen vanhat albumilistat -sivuston ekat tilastot ovat niin vaihtelevan mittaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti