keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Viittaajat ja vääntäjät

Suomen listahistoria tuntee paljon artisteja/bändejä, joiden nimi on jotenkin väännetty toisen listoilta tutun artistin/bändin nimestä. Keräilin niitä toivoen saavani kokoon ainekset Top 20 -tyyppiseen kesäsarjaan, mutta homma meni sellaiseksi pinnistelyksi, että mieluummin listaan nyt kerralla kaikki bongaukseni.

Ekan kategorian bändit viittaavat johonkuhun esikuvallisesti: Badding Rockers ja Abba Teens ovat selviä tapauksia, ja samaan lukisin myös Black Sabbathia versioineen Sapattivuosi-projektin. Don Johnson Big Bandin yhteys parilla levyllään yllättävän hyvin menestyneeseen näyttelijään on jo kryptisempi. (A-teensiksi lyhentyneen ruotsalaisryhmän lisäksi ulkomaiset löydöt jäivät vähiin: kuka muistaa 1990-luvun alun italialaisyrittäjän, New Beat Lessin?)

Rapparit ovat kunnostautuneet vääntelyssä. Tapani Kansalainen ja Edu Kehäkettunen tuskin kaipaavat selityksiä, ja listoille ylsi viime vuonna myös duo Kepes Mode (vrt. Depeche Mode). Rockbändeistä mainittakoon Stalingrad Cowgirls (Leningrad Cowboys), Hasta la Vista Social Club (Buena Vista Social Club) ja Gim Kordon, joka on melkein kuin Sonic Youth -yhtyeen moniosaaja Kim Gordon.

Moni on nähnyt vääntelyssä ns. huumoripotentiaalia ja saanut tätä kautta enemmänkin huomiota kuin olisi ansainnut. Turo’s Hevi Gee (Pedro’s Heavy Gentlemen), Frank Pappa (Frank Zappa), Bat & Ryyd (Batman ja Kari Rydman), hoh hoijaa. Batman muuten on myös lista-artisti singlen Suuri kultalevyryöstö ansiosta. Vielä ynnään tähän A-tyypin, jonka nimi viitannee E-typeen, jonka nimi viittaa legendaariseen Jaguar-automalliin.

Vielä kolme ihan vakavasti otettavaa pitkän uran tekijää. Kauko Röyhkä on selvä inspiroituma Kauko Käyhköstä, ja Freud Marx Engels & Jung -nimeä ei olisi ilman Crosby Stills Nash & Youngia (joka täydellä kokoonpanollaan sai Suomen listoille vain yhden levyn). Vähemmän tunnettu joskin kiistaton on Leevi and the Leavingsin yhteys vuoden 1965 Ruotsi-ihmeeseen Lenne & The Lee Kings, jonka Stop the Music nousi singlelistan ykköseksi.

11 kommenttia:

 1. Nyt kun sitä toinen ehdottaa, niin yhteys näyttää paljon selvemmältä. Mietin myös paria Neljä baritonia – Neljä nahkafagottia.

  VastaaPoista
 2. Neljä nahkafagottia oli kokoelmalevyn nimi, ei esittäjän.

  VastaaPoista
 3. Kuinka suuri osa nimestä pitää olla väännöstä? Apocalyptican nimen
  viimeiset kirjaimet ovat kiistatta peräisin Metallicalta.

  VastaaPoista
 4. Pitää mainita vielä Vilperin Perikunta ja Rehupiikles.

  VastaaPoista
 5. Jopas sää innostuit. Ai niin kuin Traveling Wilburys, vai Pepe Willberg? Okei.

  VastaaPoista
 6. Tarharyhmä vs. Larharyhmä

  Sami

  VastaaPoista
 7. Kylläpäs näitä kertyy. Ehkä se kesäsarja olisi sittenkin syntynyt. Tosin askarruttaa, mitä sanottavaa mulla olisi jostain Larharyhmästä.

  VastaaPoista
 8. Lienisiköhän yhden levyn aikaansaanut Il Vaselino (vs. Il Divo, tietenkin) luettavissa kanssa joukkoon mukaan? Vai pääsikö listoille asti tuotoksellaan?

  VastaaPoista
 9. Mieleeni tulee mainittujen lisäksi vain The New Seekers, joka ei taida kelvata. Yksi jäsenistä oli sama kuin The Seekersissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienen mietinnän jälkeen keksin paremmankin esimerkin: yhden hitin huumori-ihme Teräsvilla.

   Poista