torstai 8. lokakuuta 2015

Ankaraa tykitystä

Spotifyn selvästi kuunnelluimmaksi biisiksi on harpponut Nikke Ankaran Värifilmi, jossa vierailee Aki Tykki. Vaikka Tykillä Happoradio-yhtyeineen on melkoinen ansioluettelo, siihen ei tätä ennen ole kuulunut yhtään suoratoistohittiä. Nikke Ankaran suosio sen sijaan on aina painottunut striimeihin. Tuorein päivälista antoi lukemaksi 56.728 kuuntelua, joka viikkotasolla on lähes 400.000.

Striimimarkkinoilla tuntuu koko ajan tapahtuvan – paras esimerkki itse Nikke, joka ilmoitti tämän vuoden tammikuussa lopettavansa uransa ja jo kesäkuussa juhli taas listoilla Koska sä eroot -biiseineen. Tuo on kuitenkin virheellinen mielikuva. Vaikka muutama kohuralli on tehnyt pikavisiittejä, joiden mittaamiseen viikko on liian pitkä yksikkö, niin yleisesti ottaen suoratoistolista on Suomen hitain hittitilasto.

Ns. viralliselle singlelistalle, joka käytännössä perustuu pelkkiin striimeihin, nousee vain aniharvoin enemmän kuin yksi tai kaksi tulokasta per viikko. Jos minun nyt pitäisi tehdä 2015-vuosilista pelkästään tämänvuotisten singlelistojen pohjalta ja poistaisin siitä viime vuoteen painottuneet hitit, niin en saisi top sataa täyteen!

Vaikka suoratoiston painoarvon kasvattamiselle hittipisteytyksessä on vankat perusteet, niin merkittävä kasvattaminen edellyttäisi sitä, että Top 20 lopultakin pitenisi vähintään kaksinkertaiseksi. On hullua, että listan ulkopuolelle jää biisejä, joilla on viikkotasolla reilusti kuusinumeroiset striimit ja jotka ajan saatossa yltävät jopa miljoonalukuihin.

2 kommenttia:

  1. Tietysti makuasia miten iso pitää olla, jotta lasketaan suoratoistohitiksi, mutta viimeisten viiden vuoden aikana Happoradiolla on ollut 11 biisiä Spotifyn TOP100:ssa. Parhaana "Pelastaja", joka 25.10.2010 piikkasi sijalla 12. Puhu äänellä jonka kuulen on saanut sitäkin enemmän striimejä, mutta niin vanhoista mulla ei ole dataa olemassa.

    VastaaPoista
  2. Happoradiota ei ole näkynyt suoratoistoa mittaavilla virallisilla listoilla, ihan sitä vain tarkoitin.

    VastaaPoista