perjantai 21. maaliskuuta 2014

Epätoivottu musta hevonen


Toistakymmentä vuotta levyjä tehnyt Nopsajalka eteni Elokuun riveissä lista-artistina uudelle tasolle. Eka Elokuun jälkeinen soolosinkku Nautintoo rekisteröityi ainoastaan radiolistalla, mutta eilen Lupaan olla loikkasi latauslistan neljänneksi. Sen sijaan biisin radiomerkinnät olivat ainakin viime viikolla vähäisiä – tämänviikkoista tilastoa ei ole vielä pistetty jakoon.

Perässä latausten viitoseksi eteni Katy Perryn Dark Horse, joka on Spotifyn soitetuimmissakin viihtynyt jo jonkin aikaa yhtä korkealla. Mutta eipä viihdy ns. singlelistalla. Tämän blogin kommenteissakin on taivasteltu sitä, että merkittävä osa striimisuosikeista hiljattain eliminoitiin singlelistalta, koska ne ovat Spotifyssa vain ”albumiraitoina”. Singlelista on kuitenkin periaatteessa yhdistelmälista ja Dark Horse julkaistu muissa formaateissa singlenä – mitä tuolla karsimisella voitetaan?

No, itse päädyin täydentämään vuosilista- ja muita hittipisteytyksiä oheisen Spotify-raportin sijoituksilla. Mutta varsinaiseen listasijatietokantaan en pelkkää Spotify-listaa ota – olkoon kuinka iso toimija tahansa, se on vain yksittäinen, arvaamaton, itse itseään raportoiva toimija. Singlelistan lukuisat puutteet ovat minulle puutteita nimenomaan historia-aspektin kannalta. Kun esimerkiksi Robinin Onnellinen soi paljon suoratoistossa, mutta ei yllä lataus- tai radiolistalle eikä ilman erillistä Spotify-singlejulkaisua kelpaa singlelistalle, se jää aikakirjoissa vaille hittistatusta.

3 kommenttia:

  1. Soundin nettisivulta löytyi muutaman viikon takainen juttu, jossa Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä kertoo virallisen albumilistan uudistuksesta.
    Linkki : http://www.soundi.fi/uutiset/virallinen-lista-uudistuu-streamaukset-mukaan-albumilistalle.
    Sami

    VastaaPoista
  2. Kiitos, olen tuon lukenut. Juttu ei kerro mitään single- tai midpricelistan periaatteista. Mielestäni se ei toimi, että albumiraidat vaikuttavat vain albumilistaan, koska jos albumilta kuunnellaan vähempää kuin kuutta raitaa, nuo kuuntelut eivät rekisteröidy mihinkään.

    VastaaPoista
  3. Lähes 25 vuotta aktiivisesti Suomen listoja seuranneena ottaa päähän tämä nykyinen listojen tilanne. Suomen virallinen singlelista perustuu latausmyyntiin ja suoratoistoon, niin että puolet niin latauksista (itunes myynti) kuin suoratoistosta (albumiraitahitit) on eliminoitu pois listalta. Mitä järkeä tällaisessa listassa on? Ruotsin ja Norjan singlelistalta löytyvät Dark Horse ja muut "albumiraitahitit", vaikka niidenkin albumilistalla ovat striimaukset mukana. Miksi ne on pitänyt heittää ulos Suomen singlelistalta?

    Kyllähän tässä tilanteessa (singlelista fiasko, eikä ole omaa erillistä virallista striimauslistaa, joka yhdistäisi Spotifyn, Deezerin, GooglePlayn ja Xbox Musicin ym soitot ) Spotifyn oma lista on aivan älyttömän merkittävä ja mielestäni tietokantoihin arkistoimisen arvoinen, kun määritellään hittien suosiota. Olkoonkin vaikka kuinka "yksittäinen, arvaamaton (?) ja itse itseään raportoiva toimija". Täytyy muistaa, että asukaslukuun suhteutettuna Suomen striimausmarkkinat ovat Ruotsin, Norjan ja Tanskan jälkeen maailman neljänneksi suurimmat. Kun taas Suomen latausmyyntimarkkinat asukaslukuun suhteutettunakin ovat kaukana maailman kärjestä (Soundscanin 20 "läntisen" maan vertailun mukaan 17. suurimmat). Latauslista on tärkeä singlemyyntilistan perinteen jatkajana, mutta striimaukseen verrattuna yhä enemmän ja enemmän marginaalista musiikin kulutusta Suomessa.

    Mielestäni Tanskan IFPI on toiminut fiksusti suoratoiston kanssa. He eivät ole yhdistäneet keinotekoisesti kahta täysin erilaista musiikin kulutustapaa (ostamista ja musiikin kuuntelua), vaan julkaisevat latauslistan rinnalla omaa virallista striimauslistaa. Nimenomaan rinnalla toisena virallisena hittilistana omineen kulta- ja platinalevyineen.

    Sami

    VastaaPoista