sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Monenlaisia ajoituksia

Sieltä se tulee, joka toinen helmikuu: Staminan ykkösalbumi, jo neljättä kertaa. Helmikuu toki on listavuodenajoista lähes helpoin, mutta tehkää perässä. Metallinsävyä tämänpäiväiseen albumitilastoon tuovat myös kymmenen pykälää enkkaansa parantanut puolalainen Behemoth (#7) ja kakkosalbumillaan listabändiksi ryhtynyt kotimainen Whispered (#10).

Alempana nähdään mielenkiintoisesti viivästyneitä hittiaktien debyyttejä. Viimevuotisilla radio- ja singlelistoilla (ja myös Grammy-gaalassa) juhlineet Lorde ja Imagine Dragons ilmaantuivat sijoille 18 ja 26. Jopa Spotify-kuunteluita loputtomiin määrännyt Calvin Harrisin 18 Months löysi vihdoin tiensä jaetulle 50. sijalle. Itse asiassa Top 50:n voisi kuvitella juuri tällaiseksi, jos siihen lisäisi Spotify-soitot pienellä painoarvolla – Katy Perrykin teki re-entryn 19:nneksi.

Joidenkin suosikkien faneja fyysiset äänitteet eivät kerta kaikkiaan kiinnosta, ja Avicii tuntui aluksi kuuluvan tähän kategoriaan. True-albumin debyytti kahdeksantena ja pikainen putoaminen oli vaisua menoa edeltäneisiin jättihitteihin verrattuna. Uusi nousu alkoi kuitenkin jo ennen joulua, ja tänään True loikkasi 21. viikollaan taas yhdeksänneksi. Onko kyseessä uudenlainen yleisö vai vanhanlaisen yleisön tottumusmuutos?

8 kommenttia:

 1. Näyttää nimenomaan siltä, että spotify-soitot ovat nyt mukana listalla. Jotain sellaista Pulinakin väläytteli omassa spotify-blogissaan.
  Sami

  VastaaPoista
 2. Kyllä albumilista näyttää vahvasti siltä, että Spotify-soitot on otettu mukaan, vaikka IFPI:n sivuilta ei löydykään asiasta mitään mainintaa.

  Nicky Romerolla ei vaikuta olevan Ignition-nimistä albumia (sija 34). Tuon niminen kappale häneltä kyllä löytyy, mutta sitäkään ei näy iTunesin eikä edes Spotifyn listoilla.

  "Singlelista" on entistäkin hämmentävämpi. Counting Stars ja Hey Brother putosivat top 5:stä ulos, vaikka ne ovat Spotifyssa edelleen kärkisijoilla.

  VastaaPoista
 3. Mikä surrealistisinta: käytössä on yhä tuo singlelistalta tuttu lievästi sanottuna idioottimainen pisteiden yhdistämistapa, joka tuottaa entistäkin enemmän jaettuja sijoja.

  VastaaPoista
 4. Nyt näyttää siltä, että kaikki ne biisit, jotka ovat Spotifyssa albumiraitoina on poistettu singlelistalta ja siirretty osaksi albumilaskentaan. Niinpä esimerkiksi viikon 41. soitetuin biisi Drunk In Love löytyy singlelistan sijalta 19.
  Sami

  VastaaPoista
 5. Monien kappaleiden pääsy listalle on siis lähtökohtaisestikin estetty. Hienoa. Esimerkiksi Cheekin ja Jenni Vartiaisen uudet singlet löytyvät Spotifysta vain albumiraitoina, joten niillä ei ole nyt eikä tulevaisuudessakaan mitään asiaa "viralliselle singlelistalle". Drunk in Lovekaan ei kyllä löydy kuin albumiraitana. Ehkä se otettiin mukaan listalle vahingossa.

  Nyt voidaankin kysyä, kenen tarkoitusta tällainen singlelista palvelee. Pariin vuoteen se ei ole kertonut, mitä kansa ostaa – nyt se ei kerro enää totuutta edes suoratoistoista. Albumilistaan Spotify-soitot on sentään lisätty paremmin, minäkään en tosin pidä jaetuista sijaluvuista. Kaiken muun ohella ne kertovat pienistä myyntiluvuista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Beyoncen uutta albumia ei ole julkaistu kokonaisuudessa Spotifyssä. Vain kaksi raitaa, Drunk In Love ja XO, joten kappaleet on luokiteltu singleiksi.
   Sami

   Poista
 6. Onneksi on latauslista. Onneksi Spotify julkaisee omaa striimaus-listaa, joten tämä naurettava " virallinen singlelista" voidaan unohtaa. Harmi vain, että tälläistä listaa levitetään maailmalle. Todennäköisesti ajatuksena on ollut, ettei yksittäisen kappaleen striimauksia lasketa molemmille listoille. Lopputulos on kuitenkin täysin epäonnistunut ainakin singlelistan osalta. Albumilista on kai sinänsä ihan OK, mutta kyllä mä edelleenkin haluaisin nähdä sen lisäksi myös pelkkään myyntiin perustuvan listan.
  Sami

  VastaaPoista
 7. Meni näköjään albumilistakin sitten pilalle.

  VastaaPoista