torstai 28. marraskuuta 2013

Pitkät listapiuhat

Niin paljon kuin koko syksyn on mehusteltu kotimaisia kohuäänitteitä ja etenkin niitä kahta Ilmiötä, kannattaa vastapainoksi vilkaista oheista Spotifyn kuunnelluimpien listaa: kymppikärjen biiseistä yhdeksän on ulkomaisia. Tuossa The Monster jatkaa selvähkösti ykkösenä, mutta Spotify-softan tarjoamassa Top 100:ssa sen ohi on mennyt Pitbullin ja Keshan Timber. Ehkä siinä laskelmassa yhdistellään versioita eri tavoin.

Sen ainoan kotimaisen (Kylmästä lämpimään) esittäjäksi on merkitty Various Artists, kuten Top 50:ssä kolmentoista muunkin biisin. Kyse on tietysti Vain elämää kausi 2 -raidoista, joista loputkin mahtuvat kevyesti sadan soitetuimman joukkoon. Jos mainitsemani Ilmiöt eli Vain elämää ja Cheek jätetään laskematta, Top 50:stä joutuu suorastaan etsiskelemään suomalaista tuotantoa – no, löytyi niitä seitsemän.

Latauslistaa ei päivitetty nettiin totuttuna ajankohtana. Jos kaikki viikon mittaan kootut tilastot saa tästedes nähtäväkseen vasta sunnuntaina, tilanne on vähintäänkin omituinen. The Voice julkaisee myös latauslistaa, mutta ei silläkään ole mikään kiire, koska radioensi-ilta on vasta lauantaisin klo 16–18. Parjattu printtimedia pystyisi parempaan.

3 kommenttia:

 1. Osuit asian ytimeen ja arkaan paikkaan. Suomessa halutaan hehkuttaa sitä miten levymyynnistä lähes 70% on kotimaista, mutta samalla unohdetaan, että digitaalisella puollella on tilanne päinvastoin ja fyysisen puolen tilastoissa on kohtuu ison tekijän eli CD-Onin osalta ainoastaan kotimaisten levyjen myynti.

  Tässäkin blogissa näkyvään Spotifyn TOP50 listaan yhdistetään (niinkuin pitääkin) biisin versiot mikäli ne ovat identtiset, mutta Spotify-softan TOP100 listaan se ei ole vielä onnistunut ja siellä esim. Eminemin Monster on erikseen riippuen onko kyseessä albumilta tai sinkulta kuunneltu versio. Martin Garrixin Animalista on tuossa viereisellä listallakin erikseen Original versio ja radio edit, koska niillä on eri ISRC-koodit ja ne ovat aivan eri mittaiset. Mutta sitten taas viralliselle sinkkulistalle ne eripituiset versiotkin on yhdistetty.

  VastaaPoista
 2. Johtuuko tuo linjaus siitä, että Cdonin ulkomaiset levyt tulevat ruotsalaisesta tukusta? Halutaan, että lista ja kultalevytiedot kertovat enemmän samaa "totuutta"? Sitä se harvainvalta teettää.

  VastaaPoista
 3. Samasta tukkuvarastosta tulevat sekä kotimaiset, että ulkomaiset, mutta ruotsalaiset toimistot hoitavat kansainvälisten levyjen CDon myynnit kaikkiin Pohjoismaihin ja ruotsalaiset raportoivat nuo myynnit omalle IFPIlleen. Samoja myyntejä ei voi ilmottaa kahteen eri maahan, koska silloin Euroopan yhteistilastot sekoaisivat. Niinpä nuo ovat mukana Virallisen listan myyntimäärissä, mutta eivat kultalevyissä tai Suomen kokonaismyynneissä. Ja kun striimitkään eivät vielä kelpaa mukaan, niin taitaa jäädä uusi One Direction kuluvan vuoden ainoaksi ulkomaiseksi platinalevyjulkaisuksi Suomessa. Siinä on jälkipolville ihmeteltävää

  VastaaPoista