tiistai 5. marraskuuta 2013

Malttamaton joulublogaus


Ei se olekaan pelkkä ikääntymisen aiheuttama illuusio, että joulunvietto tunnuttaisiin aloitettavan vuosi vuodelta aiemmin. Tilastoista nimittäin näkee, että yleensä joululevyt eivät nouse/palaa listoille vielä viikolla 44, mutta uusimman midprice-kymmenikön sijoille kolme ja neljä ilmaantuivat jo Jarkko Aholan ja Juha Tapion sesonkiäänitteet.

Kysymys kuuluukin nyt: miksi midpriceen? Kumpikin albumi (Ave Maria ja Joululauluja) julkaistiin vuosi sitten ja menestyi kunniakkaasti. Yleensä tuollaisille riittää menekkiä täysihintaisina seuraavanakin jouluna, ja sitä seuraavana. Ei tarvitse aina viitata legendaariseen Rajaton-levyyn, vaan esimerkiksi EMI-vainaan kokoama Kaikkien aikojen paras joululevy määräsi ensin vuosien 2008 ja 2009 kokoelmalistoilla ja on sen jälkeen kiivennyt kolmena jouluna virallisen listan 15 parhaan joukkoon.

Kotimaisia albumeita tuupataan midpriceen aina vain lyhytjänteisemmin – alkaa jopa ihmetyttää, kuinka Top 50:n ylivoimainen ikäpresidentti, Haloo Helsingin Maailma on tehty meitä varten, saa roikkua mukana 38. viikollaan. Bändin edelliseltä albumiltahan lohkaistiin midprice-siirron jälkeen vielä radiolistan ykköshitti Jos mun pokka pettää. Tuorein HH-single Carpe diem ei näytä yltävän samaan.

2 kommenttia:

  1. Kaikkien aikojen paras joululevy on mun mielestä erittäin huono esimerkki täysihintaisesta kestosuosikista. Kolmen CD:n paketin hinta on ollut juuri ja juuri yli yhdelle CD:lle tarkoitetun minimitason ja se on ollut normilistalla ainoastaan sen takia, että listasäännöissä ei ole otettu tuollaisia paketteja huomioon eikä kellään ole ollut kiinnostusta korjata puutteita kuihtuvan listan sääntöihin. Hyvä kokoelma joka tapauksessa varsinkin hinta/laatu -suhteessa.

    VastaaPoista
  2. Halusin kuitenkin tuoda esiin KAPJ:n, koska harva lienee pannut merkille sen listauran mittavuuden. Olisin voinut käyttää esimerkkinä myös vaikka Michael Bublen Christmasia, joka vaivatta kiipesi kakkosjoulunaankin top teniin, saa nähdä kolmannesta.

    VastaaPoista