tiistai 6. elokuuta 2013

Kuinka kädet kovettuivat

Popkulttuuriin ovat vuosikymmeniä elimellisesti kuuluneet comebackit, reunionit ja rikas katteettomien lupausten kirjo. Joan Riversin sanoin: ”Cher has been on her farewell tour for 37 years!” Siltikin Suomessa jaksetaan yhä dramatisoitua siitä, kun yhtye ilmoittaa lopettavansa tässä joskus jahka. Kyllä, PMMP ansaitsee mediahuomionsa, mutta ei näin.

Ville Blåfieldin juttu HS Kuukausiliitteessä on poikinut debattia siitä, mikä PMMP:n läpimurron aikoinaan laukaisikaan. Blåfieldin mukaan se oli Ilosaarirockin keikka heinäkuussa 2005, ja suosiota kasvatti Kovemmat kädet -albumin ”kumipainokselle” lisätty Pikkuveli-hitti. (Väite albumilistan kärkipaikasta ei pidä paikkaansa.)

Yle X:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen kuitenkin opponoi tätä Twitterissä painottaen omaa kesäkumikampanjaansa: ”Väittäisin, että enemmän vaikutti Kumipainoksen Kumivirsi. (...) Juuri silloin kriittisellä hetkellä Kumivirsi oli iso hitti.” Tälle lausunnolle muutamakin mediavaikuttaja tuntui tviittaavan kintaalla.

PMMP teki tuona kesänä kolmattakymmentä keikkaa, joten Ilosaaren ratkaisevasta uniikkiudesta kaipaisi muutakin näyttöä kuin sen, että Blåfield ilmeisimminkin oli paikalla. Samoin Kumivirren hittiydestä, sillä sitähän ei näkynyt millään listalla eikä soitettu muualla kuin Yle X:ssä. Lisään oman lusikkani soppaan tällä kertaa graafisesti.

Allaolevat palkit kuvaavat Kovemmat kädet -albumin viikoittaisia listasijoja ekaan Top 40:stä putoamiseen asti. Vihreällä viikolla toinen single Oo siellä jossain mun kiipesi 50 hittiä -listan top teniin. Punainen viikko on Ilosaarirock. Musta viikko on kumipainoksen eka listamerkintä. Kakkonen on korkein sijoitus. Keltaisella viikolla Pikkuveli nousi 50 hittiä -listan top teniin. Päättele tästä itse.

6 kommenttia:

 1. Itse laskisin PMMP:n läpimurroksi ehdottomasti Rusketusraidat-hitin. 11 viikkoa singlelistan kärjessä on kova suoritus. R-kioskin mainoksessa soinutta kappaletta voidaan myös pitää 2000-luvun ylivoimaisesti suurimpana mainoshittinä.

  VastaaPoista
 2. Niin onko punainen viikko siis se viikko, jolloin Ilosaarirock-keikka oli vai sitä seurannut viikko, josta voisi jo jotain päätelmiä tehdäkin?

  VastaaPoista
 3. Punainen lista julkistettiin samana päivänä kuin PMMP esiintyi Ilosaaressa, eli seuraavassa palkissa näkyy keikan mahdollinen vaikutus. (Nousua seitsemän sijaa, mikä keskikesällä ei ole kovin paljon.)

  Rusketusraitojen hittiyttä tuskin kukaan kiistää, mutta yhtä kiistaton oli sen jälkeinen notkahdus. Vaikka esikoisalbumi Kuulkaas enot on sitteemmin myynyt platinaa, se aikoinaan putosi nopeasti listalta.

  VastaaPoista
 4. Uskon ja mutuilen, että Kovemmat kädet nosti esittäjänsä megasuosioon yksinkertaisesti siksi, että levy on varsin erinomainen. Tämän huomaaminen tapahtui eri tahoilla (radiot, ostava yleisö) verkkaisesti, koska Popstars-johdannaisen, aavistuksen muoviselta vaikuttaneen bändin kakkoslevyltä ei osattu odottaa mitään. Ekan levyn kesähitti asvaltoi PMMP:n tietä kohti unohdusta, klassisten yhden hitin ihmeiden pölyistä arkistomappia. Kovemmat kädet iski täysin puun takaa siinä missä esimerkiksi Christian Forssin kakkoslevy ei sitä tehnyt.

  Kovemmat kädet sai muistaakseni hyvät kritiikit heti tuoreeltaan. Silläkin saattoi olla jotain vaikutusta johonkin tai sitten ei.

  VastaaPoista
 5. Jossain muinaisessa haastattelussa PMMP:n neitokaiset kertoivat, että he promosivat Kovemmat kädet -levyä todella paljon, kävivät kaikki mahdolliset yö-chatit mihin vain joku ymmärsi heitä kysyä. Voi olla, että suursuosion takana oli "vain" ahkera työnteko eikä mikään yksittäinen ajankohta/tekijä/keikka/tms. Ja kyllähän tuo levy suosionsa ansaitsi - ehkä paras selitys menestykselle on se, että levy on niin hyvä.

  VastaaPoista
 6. Ei PMMP ollut yhden hitin ihme ennen Kovemmat kädet -levyn julkaisuakaan; Joutsenet nousi myös singlelistan kahdeksanneksi. Rusketusraitoihin verratessa sen menestys oli toki vaisua.

  VastaaPoista