Hittivuosilista 1968:n kärkikymmenikössä on kolme singleä, joista valitsin Spotify-soittolistalle kummatkin puolet, koska ne molemmat keräsivät hyviä sijoituksia tuon ajan singlelistoilla. En täysin tajua miksi – kirjoitin asiasta pitemmin täällä alkuvuonna.
Nuo singlet ovat Tapani Kansan Delilah / Päättyneet on päivät, Eero Raittisen Vanha holvikirkko / Rakkaudelta näyttää, hitto vie ja Fredin Milloinkaan en löydä samanlaista / Pieni nukke. Kansalta on mukana kolmaskin esitys, samoin Dannyltä. Jonkin verran olen karsinut rinnakkaisversioita ja yliedustusta – Danny-biisejä olisi voinut laittaa neljä-viisikin.
Koska korkein The Beatles -sinkku Hey Jude ylsi vain 22:nneksi, kovin olennaisia puutoksia Spotify-tarjonnassa ei tämän vuoden suhteen ilmennyt. Kappaleiden järjestys ei noudata listamenestystä, vaan vuosilistasijoitus on tuossa suluissa ennen levyn nimeä.
1968 Suomi Top 40
(5) Danny: Rebecca
(37) Anita Hirvonen: Sormet pois
(47) The Crazy World Of Arthur Brown: Fire
(1) Tom Jones: Delilah
(10) Engelbert Humperdinck: A Man Without Love
(3) Tapani Kansa: Käymme yhdessä ain
(7) Päivi Paunu: Oi niitä aikoja
(9=) Fredi: Pieni nukke
(16) Kirka & The Islanders: Hetki lyö
(24) The Union Gap: Young Girl
(56) The Monkees: Daydream Believer
(51) Kristina Hautala: Kun kello käy
(8=) Eero Raittinen: Rakkaudelta näyttää, hitto vie
(6) Irwin Goodman: Kun ei rahat riitä
(21) Tauno Palo: Ruusu on punainen
(30) Carola: Jerusalem
(39) Louis Armstrong: What a Wonderful World
(26) Jörgen Petersen: Tango Granada
(4) Danny: Tuuliviiri
(2=) Tapani Kansa: Päättyneet on päivät
(12) Kai Hyttinen: Käymään vain
(48) Juha Watt Vainio: Tulta päin
(28) Simo Salminen: Pornolaulu
(31) Martti Innanen: Gunnar vierasmaalainen
(45) The Jimi Hendrix Experience: All Along the Watchtower
(18) Cliff Richard: Congratulations
(14) Tom Jones: Help Yourself
(17) Lasse Mårtenson: Rikas mies jos oisin
(11) Irwin Goodman: Juhlavalssi
(8=) Eero Raittinen: Vanha holvikirkko
(25) Jukka Kuoppamäki: Rakkaus on sininen
(53) Markku Suominen: Hän
(27) Kirka: Ehkä suukon antaa saan
(34) Danny: Seitsemän kertaa seitsemän
(13) Jouko ja Kosti: Muisto vain jää
(23) Katri Helena: Paikka auringossa
(54) Vera Lynn: It Hurts to Say Goodbye
(19) Mary Hopkin: Those Were the Days
(9=) Fredi: Milloinkaan en löydä samanlaista
(2=) Tapani Kansa: Delilah
Noita tuplahittejähän on esiintynyt listalla jo aiemminkin. Ensimmäinen tietämäni esimerkki on kesäkuulta 1963, jolloin Eino Grönin singlen A-puoli (Vaarallista onnea) oli Iskelmän singlelistan sijalla 16 ja B-puoli (Seinillä on korvat) kuudentena. Yhteispisteet olisivat riittäneet viidenteen sijaan. Seuraavassa kuussa käytäntö vaikutti selkeämmin: sijat olivat 16. ja 13., yhdistettynä seitsemäs.
VastaaPoistaJo ennen tätä käytäntöä joistakin singleistä oli ainakin ajoittain merkitty molemmat kappaleet (samalla sijalla), kuten myös Grönin edellä mainitusta julkaisusta keväällä 1963. Muutama esimerkki tästä (ajoittain mainittiin molemmat kappaleet, välillä vain toinen) Ilta-Sanomien ja Iskelmän listoilta:
- Ricky Nelson: Hello Mary Lou/Travelin' Man
- The Scaffolds: Tullalla Twist/Dark Eyes Beat
- The Spotnicks: Johnny Guitar/Hava Nagilla
- Jerry Williams: Dangerous Happiness/Do It Over Again
- Ronnie Kranckin orkesteri: Letkis/Amado mio
- Elvis Presley: Bossa Nova Baby/Witchcraft
- Elvis Presley: The Walls Have Ears/Song of the Shrimp
- Eino Grön: Kohtalon tango/Irja-tango
Ricky Nelsonin singleltä listattiin Ilta-Sanomien singlelistalla (ainakin Billboardin versiossa) ensin "Travelin' Man". Sen noustessa ykköseksi molemmat puolet oli merkitty, kun taas singlen viimeisillä top 10 -viikoilla mainittiin ainoastaan "Hello Mary Lou". Jörgen Petersenin "Two Dark Eyes" ehti nousta Ilta-Sanomien listalla kahdeksanneksi. Tämän jälkeen sijoitus merkittiinkin "Manzanillalle", joka ylsi ykköseksi asti.
Lopuksi kysyisin vielä A- ja B-puolten tiimoilta eräästä listamyytistä. Onko totta, että Markuksen singlen A- ja B-puoli ("Vain kotka lentää aurinkoon" ja "Jos vielä oot vapaa") olivat samanaikaisesti ykkönen ja kakkonen? Väite tuntuu minusta melko uskomattomalta, vaikka molemmat kappaleet ovatkin jääneet elämään ainakin jossain määrin. Danny taas väittää kotisivuillaan singlepuoliskojen "Vai niin, vai niin" ja "Maantieltä taloon" nousseen "hieman eri aikoihin" ykköseksi.
Edellisen kommenttini vuosiluvuissa oli virhe. Grönin single menestyi listalla vuonna 1964 (ei 1963), ja myös A- ja B-puolten erikseen listaaminen alkoi ilmeisesti samana vuonna.
VastaaPoistaMarkus-sinkun aikoihin Suomessa oli vain Suosikin lista, ja siellä puoliskot pitivät parhaimmillaan sijoja 1 ja 5. Dannyn tämäkään väittämä ei pidä paikkaansa, tai kenties hän puhuu jostain muusta kuin singlemyyntilistasta.
VastaaPoista