Listablogin kesäsarjassa esitellään hyvin menestyneitä sekalaisten hittien kokoelmia takavuosilta.
Palataan sarjan päätteeksi siihen, mistä kaikki alkoi – ensimmäiseen Suomen albumilistalle nousseeseen variöösiin. Rytmi-levymerkin Iskelmätähtiä ja tähti-iskelmiä 1967 tursusi niin paljon singlelistalta tuttuja sävelmiä, että sen olisi luullut kiipeävän korkeammallekin kuin neljänneksi ja kenties pysyvän mukana kauemmin kuin lokakuusta 1967 helmikuuhun 1968.
Fazerin tuotannosta valikoiduista 14 biisistä kaikki paitsi kaksi olivat Top 30 -singlejä. Noiden kahden esittäjistäkin Paula Koivuniemi oli jo menestynyt, mutta Perhonen-hitin sijasta tässä kuultiin Kuumat tuulet. Tilastoihin olivat ehtineet myös nuori Anita Hirvonen (Itke vaan jos helpottaa) ja myöhempi euroviisuduo Jarkko ja Laura (Kuin pieni tyhmä).
1970-luvun kokoelmiin verratessa huomiota herättää kotimaisten sävellysten suuri osuus. Juha Vainio ja Irwin Goodman olivat tunnetusti omavaraisia, tuo Kuumat tuulet oli Rauno Lehtisen sävellys, ja suomibiisejä tulkitsivat myös Reijo Tani, Arttu Suuntala sekä Fredi euroviisuineen Varjoon – suojaan. Levyn ehkä tarunhohtoisin käännöskappale on suositun tv-sarjan tunnarista modifioitu Matti Heinivahon Lännen tie.
Kyseinen albumi julkaistiin Rytmi-merkillä (kuten kannestakin näkyy). Rytmi oli Fazer/Finnlevyn eikä Scandian alamerkki.
VastaaPoistahttp://open.spotify.com/album/7fPR6AUtU96eLSLYUES7Iu
Mikä se toinen singlelistan top 30:ssä esiintymätön kappale oli? Veikkaisin Sätkynukkea tai Lapsuuden pihapuuta.
VastaaPoistaNäköjään yhdeltä singleltä sekä A- että B-puoli olivat mukana (Seuramatkat ja Ölman).
Levymerkkitieto kopioitui jostain tuon ajan lehdestä, korjasin sen. Ei muuten ihme, etten päässyt tarkistamaan sitä Äänitearkiston tietokannasta: Iskelmätähtiä-sanassa on siellä kaksi kirjoitusvirhettä.
VastaaPoistaLapsuuden pihapuu oli se toinen epähitti.
Todetaan nyt vielä kerran, että albumilla ei ole ainuttakaan Scandian biisiä. Kaikki 14 ovat Fazer/Finnlevyn tuotantoa.
VastaaPoista