lauantai 17. joulukuuta 2011

Last Christmas, indeed


Keskiviikkona pyyhkäisi läpi viihdemediamme Gramexin tiedotteesta tehty uutinen, joka kertoi viime joulun soitetuimmista joulubiiseistä kaupallisissa radioissamme.
Siis viime joulun.
Vuosi takaperin.
Uutinen.
Jokseenkin saman tiedon olisi voinut poimia ihan tuoreeltaankin Nielsen-radiolistasta silloin kauan sitten. Kuka kehtaisi tuputtaa lukijoille uutisena vaikkapa vuoden takaista albumimyyntilistaa? (Luultavasti monikin, jos heille lähettäisi sopivanlaisen tiedotteen.)

Gramex on jo useana vuonna havainnut hyväksi rytmin, jossa tietoa edellisvuoden soitetuimmista artisteista pantataan maaliskuuhun ja soitetuimmista biiseistä peräti kesä–heinäkuuhun. Vuonna 2008 laskelmat tarjottiin toisin päin. Panttaaminen on aivan turhaa, sillä viihdeuutisissa on monta kertaa nähty, että otsikoihin pääsee helposti tarjoamalla saman tiedon uudelleen muutaman kuukauden päästä – kuka niitä vanhoja enää muistaa?

Tuon joululaulutilaston ykkönen Last Christmas nousi vuosi sitten Nielsen-radiolistalla kolmanneksi ja kolmonen Happy Xmas (War Is Over) yhdeksänneksi. Toiseksi soitetuinta, Leevi and the Leavingsin Jossain on kai vielä joulua, ei sen sijaan ole mittauskoneistoon ajettu, joten varmahko Top 10 -sijoitus jäi saamatta. Sen soitto on vieläpä lisääntymään päin, sillä edellisessä Gramexin joululaskelmassa tuo vuoden 1990 Varasteleva joulupukki -albumin lohkaisu oli vasta yhdeksäs.

1 kommentti:

  1. Gramex-tietojen ajoitus näyttää kytkeytyvän neljästi vuodessa ilmestyvän Gramexpress-lehden aikatauluihin. Esimerkiksi nuo joulutiedot on julkaistu sen uusimmassa numerossa.
    http://www.gramex.fi/fi/gramexpress

    VastaaPoista