torstai 13. lokakuuta 2011

Comebackien koko kirjo

Chisun tuore ykkössija vahvistaa suomalaisten naissolistien markkinahaltuunottoa – 2011 on heidän vuotensa, vai? On varmaan heidänkin, mutta Kun valaistun -albumia kärjessä edelsi 13 muiden kuin suomalaisten naissolistien äänitettä. Sen jälkeen, kun Chisu itse viimeksi piti paalupaikkaa toissa kesänä, heitä on nähty ykkösenä vain kaksi (Jenni Vartiainen ja Anna Abreu).

Seuraavat uutuudet Reckless Love (10) ja Freeman (19) esittäytyvät mediaprofiiliinsa verrattuna vähän alakanttisesti. Freemanin lähes 35-vuotisen listatauon aikana Pelle Miljoona on ollut sitäkin ahkerampi, sillä Avara maa (32) on hänen 26. tilastoitu pitkäsoittonsa. Ensikertalaisina tilastoon ilmaantuivat Feist (30) ja Lady Antebellum (44), joista ensimmäinen on sooloartisti, toinen ei. Myös Pink Floydin boksi (42) ja taas yksi Kari Tapio -kokoelma (43) on merkittävä uutuuksiksi.

Tarjouslevyillä on tällä viikolla odotetun vahva rooli, ja Queen-tripla The Platinum Collection (14) nappasi parhaan sijansa koko yhdeksänvuotisen olemassaolonsa aikana. Se on nyt 2000-luvun korkeimmalle noussut Queen-äänite, sillä toissavuotinen Absolute Greatest ja laulaja Paul Rodgersin kanssa tehty Cosmos Rocks (2008) kävivät molemmat 15:nsinä.

5 kommenttia:

 1. Freemani jäi harmittavan alas. No toivottavasti tulee radiosittoa ja pitkä albumilistarupeama ja hiljakseen myyntilukujen kertyminen

  VastaaPoista
 2. Kiinnittyipä huomio myös Jenni Vartiaiseen, joka on ollut nyt 15 viikkoa putkeen mid-price -listan kärjessä. Saavutus sinänsä sekin, ottaen huomioon tuon valtaisan myyntimäärän ja "normilistan" suvereenihallinta.

  VastaaPoista
 3. En aivan tiennyt mitä odottaa, mutta pidän Freemanin sijoitusta yllättävänkin korkeana. Hieno levy.

  Mediamyötätuulesta puheen ollen James Morrison on toistaiseksi pysynyt top40:n alapuolella. Universal tuntuu asettavan kovia panoksia espoolaisemman J. Morrisonin markkinointiin. Joulun jälkeisiä hittilevyjä syysruuhkan väistyttyä?

  Nykyisiltä listalaatijoilta toivoisi parempaa historiaperspektiiviä. Nirvanan Unplugged in New York on jo Ylen virallisten listojen ajan julkaisu ja sen listaviikkomäärän selvittäminen tuskin olisi ylivoimaisen haastavaa.

  VastaaPoista
 4. Jostain syystä kaikki Ylen lista-arkistot alkavat kesästä 1995, eikä tuon puuttuvan puolentoista vuoden kohtalo tunnu kiinnostavan ketään. Unplugged sai aikoinaan 20 listaviikkoa.

  VastaaPoista
 5. Maroon 5 ja Christina Aguilera ovat olleet singlelistan kärjessä jo kuusi viikkoa. Se on saavutus sinänsä, sillä esimerkiksi Pitbullin Rain over me-biisi ei ole käynytkään ykkösenä ja kakkosena oleva Chisukin oli ykkösenä vain yhden viikon. Nähtäväksi jää tekeekö Maroon 5 jatkohitin, mutta itse en jaksa uskoa moiseen.

  VastaaPoista