keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Menestyksen murunen

Suomen albumi- ja singlelistojen sisällöllinen ero tuntuu jatkavan kasvamistaan. Yhä harvempi albumilistauutuus sisältää single- ja/tai radiolistoilta tuttua musiikkia, ja useille singlemenestyjille on ylivoimaista saada pitkäsoittoaankin kaupaksi tilastomerkinnän edestä. Mutta kun katsoo kestävimpiä suosikkialbumeita, niiden voimana on edelleen suuri hittipitoisuus.

Jenni Vartiaisen Seili on keväisen kylkiäismyynnin aiheuttamasta listaviivästyksestä huolimatta roikkunut jo 25 viikkoa putkeen Top 50:n seitsemän myydyimmän joukossa, pitempään kuin viime vuoden megasuosikki Anna Puu esikoislevyllään. Ja aivan kuin Lady Gagan kestomyyjän The Fame Monsterin tapauksessa, kolmas hitti on kasvanut suuremmaksi kuin toinen. Gagan Alejandro menestyi paremmin kuin Telephone, Vartiaisen Nettiin jäi alempiin sijoihin kuin Missä muruseni on.

Murusta on jo etsitty singlelistan kärjestä, ja Music Controlin radiolistalla ollaan nyt kakkosena. Siitäkin huolimatta, että Yle X otti sen sijasta soittolistalleen Duran Duranin. Soittotietoja tutkiessa on taas pakko ihmetellä, miksi julkisen palvelun valtionyhtiöllä on noin ahdas kaikki-tai-ei-mitään -asenne. En haluu kuolla tänä yönä on soinut 193 kertaa, Nettiin 161 kertaa, Duran Duran 96 kertaa – mutta Missä muruseni on ei ole päässyt viimeisen puolen vuoden aikana ääneen kertaakaan. Enää ei ole edes listaohjelmaan sisältyvää velvoitusta.

5 kommenttia:

 1. Merkillistä, että Yle x ei ottanut soittolistalleen lainkaan Anna Puun kolmatta sinkkua, Sinä olet minä. Ei tainnut ottaa kakkossinkkuakaan. Erikoista, että Sinä olet minä ei päässyt kertaakaan lataus eikä sinkkulistallekaan, vaikka on hyvin kaunis ja tunnelmallinen kappale, kuten Vartiaisen murunenkin. Jännää, että kaksi samantyylistä kappaletta ja toinen menestyy huimasti ja toinen ei...
  Vartiaisen hurja mainonta keväällä taisi olla enemmän kuin tehokasta, kun listoilla noin tehokkaasti roikutaan. Huominen Seilin listasija voi olla hyvinkin korkea, levy oli Hullujen päivien myynnissä ja tunnetusti se on näkynyt listasijoituksissa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä vaan, jos YleX ei otakkaan kaikkia biisejä soittoon vain ja ainoastaan sen takia, että aiempia biisejä on ollut soitossa. Olisi hyvä, jos sitä sovellettaisiin myös noihin lady gagoihin ja katy perryihinkin.

  VastaaPoista
 3. Ykköseksihän nuo Hullut päivät näyttivät Jennin listalla nostaneen.

  Muuten ihmettelen kyllä ensimmäisen kommentoijan kanssa samaa ettei YleX ole Anna Puun uutta sinkkua ottanut soittoon. Saman henkinen Kaunis päivähän oli viime syksynä kovinkin pidetty.

  VastaaPoista
 4. Vartiainen muuten ollut nyt listaviikot 1. ja 26. ykkösenä. Välissä 24 viikkoa muilla sijoilla 7 parhaan joukossa. Mielenkiintoinen listahistoria

  Muutenkin Hullut päivät nostivat tapansa mukaan aikamoisen läjän levyjä hyville sijoituksille aiheuttaen esim. CMX:lle ja Cheekille varsin jyrkän alamäen jo varhaisilla listaviikoilla.

  VastaaPoista
 5. Kaikki noi kappaleet "En haluu kuolla tänä yönä", "Nettiin", "Missä Muruseni on" ja "Duran Duran" ovat aivan loistobiisejä. Albumin nimikkobiisi Seili on uhohdettu, ja sen sisältö on viellä paljon vaikeampiselkoinen.

  VastaaPoista