lauantai 23. tammikuuta 2010

Tietoa perstaskusta

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä on kiehtova juttu Sipe Santapukin pitkäaikaisten talohaaveiden toteutumisesta. Projektia alustetaan aina vuodesta noin 1984, jolloin pikku-Simo tutki Media-tieto -kirjasta Frank Lloyd Wrightin piirtämää erikoista rakennusta. Annetaan ymmärtää, että hän ruokki samalla tietosanakirjasarjalla myös innostustaan taitolentoon, kilpa-autoihin ja rocktähtiin.

Jaa. Minulla on paitsi muisti myös käden ulottuvilla tietosanakirja vuodelta 1984. Gummeruksen Taskutietojätistä on näppärä tarkistella kaikenmoisia muuttumattomia perusjuttuja ja vertailla muuttuvia. Vaikka se on pienehkö, siinä on 60.000 hakusanaa. Ja voin sanoa, että vaikka rockin/popin historia oli tuolloin jo 30 vuotta pitkä, se oli aivan liian lyhyt päätyäkseen tietosanakirjojen aiheiksi.

30 vuoteen mahtuu useankin sukupolven tajuntojen muokkausta, kulttuurillisia mullistuksia ja lukemattomia menestystarinoita. Montako sellaista löysin 60.000 hakusanan joukosta? Kahdeksan. Okei, en selannut koko opusta, mutta tein paljon pistokokeita. Tämä kahdeksan eliitti on aakkosjärjestyksessä Abba, The Beatles, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Hurriganes, Janis Joplin, Elvis Presley ja The Rolling Stones. Siis vain yksi suomalainen, jollei M.A. Numminen kategorisoidu rock/popartistiksi.

Ja mitä Taskutietojätti kertoo vaikkapa Abbasta? ”Agnetha Fältskogin (s. 1950) v. 1972 perustama popyhtye. Jäsenet: Björn Ulvaeus (s. 1945), Benny Andersson (s. 1946) ja Anni-Frid Lyngstad (s. 1945).” Touché! Alapuolella kerrotaan paljon laveammin muun muassa renessanssimaalari Niccolo dell’Abbatesta, josta vuoden 2010 Google ei löydä muita suomenkielisiä sivuja kuin Wikipedia-johdannaiset.

Sinänsä olisi ollut hauskaa seurata kärpäsen esi-isänä katossa, kun Taskutietojätin toimituskunta raakkasi kirjaansa kelpaavia ja kelpaamattomia poppareita. Oliko heillä tutkimuksellisia perusteita vai mentiinkö perstuntumalla? Jälkimmäistä suositaan yhä sangen laajalti, ja osittain siitä syystä meikäläinenkin yrittää tarjota valintojen avuksi historiallisesti todennettavaa katetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti