torstai 7. tammikuuta 2010

50 hittiä

Mitataan miten tahansa, The Baseballs pysyy kärjessä jo kymmenettä viikkoa. Strike! on 2000-luvulla vasta seitsemäs albumi, joka on kerännyt kaksinumeroisen määrän ykkösviikkoja – edelliset ovat aikajärjestyksessä Anssi Kelan Nummela, Pikku G:n Räjähdysvaara, Nightwishin Once, Lordin The Arockalypse, Ari Koivusen Fuel for the Fire ja Anna Puun Anna Puu.

Koska vuoden ensimmäinen lista liikehtii aina sangen värikkäästi, on mahdotonta arvioida, mitkä tämänkertaisista muutoksista johtuvat uusista laadintametodeista. Re-entryjä on paljon, korkeimpina The Rasmus (14), Paramore (18) ja Green Day (19). Jouluruuhkassa sijoituksitta jäänyt Alicia Keysin The Element of Freedom debytoi 16:ntena, Tuomo parin päivän myynnillä 21:ntenä ja Britney Spears -kokoelmakin lopulta 49:ntenä. Ainakin joku on kiitollinen tilaston laajenemisesta Top 50:ksi!

Myös moni tuttu listalevy saavutti uransa korkeimman merkinnän. Chisu nousi 11–4, Sting 27–7, Susan Boyle 16–9, Rihanna 24–14 ja Melody Gardot 31–22. Tv-näkyvyydestä nauttinut Sting on ylempänä kuin kertaakaan tällä vuosituhannella, ja Chisunkin kakkosalbumi ohitti vihdoin viidentenä käyneen esikoisen.

Aivan, yllämainitut numerot näyttävät samaa sijaa Rihannalle ja Rasmukselle. Tasamyyntiin päätyneet äänitteet on merkitty samalle sijalle, vaikka listakulttuurissa ei yleensä noin tehdä. Tasatulos voidaan rikkoa esimerkiksi nostamalla ylemmäs se, joka oli paremmin sijoittunut edellisellä viikolla. Minun papereissani siis Rated R saa pitää sijansa ja Best of 2001–2009 kuuluisi 15:nneksi. Yritän myös pitää kirjaa listaviikoista, vaikka ÄKT:n sivuilla ne onkin nollattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti