keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Huominen on tuulinen

Loppiaisen takia ensimmäiset uudistuneet listat julkistetaan vasta torstaina klo 16 ÄKT:n sivuilla. Uutta mediakumppania ei siis vielä ole, ja ennen sellaisen löytymistä kokoamis- ja julkistuspäivä on totuttu keskiviikko. Ainakin Anttilan myyntitietojen perusteella luvassa on kunnon vuodenvaihdetuuletus.

Listojen laatimissäännöissä ei ole mullistavia uudistuksia. ÄKT:n hallitus on nimennyt Suomen Virallisen Listaryhmän, jolla on valta tulkita sääntöjä tapauskohtaisesti. Eli lähinnä sitä, millaiset ja minkähintaiset äänitteet kelpuutetaan mihinkin tilastoon. Albumi- ja singleäänitteiden olemus on määritelty keston ja biisimäärän mukaan, mutta lause ”Singleäänitelistalle kuuluvat myös EP-äänitteet” on jätetty hämmentävän avoimeksi.

Suoraa lainausta toistaiseksi vahvistamattomista säännöistä.
Listalle kelpuutettavan äänitteen on oltava yleisesti saatavissa eli äänitettä on kyseisen listaviikon aikana myyty vähintään kolmessa eri vähittäismyyntipisteessä. Listalla ilmoitettavaksi myynniksi hyväksytään vain suoraan, muista tahoista riippumattomasti ja omatoimisesti hyvässä uskossa toimineelle kuluttajalle tapahtunut myynti. Myyntiin lasketaan mukaan yksittäisille kuluttajille tapahtuva postimyynti, kauppiaan toimesta live-tapahtumissa suoraan loppukuluttajalle tapahtuva myynti ja vastaavanlainen digitaalisen tuotteen myynti.

Myynniksi ei hyväksytä muun muassa:
a) promootiona ilmaiseksi jaettavia äänitteitä;
b) vapaaehtoiseen maksamiseen perustuvaa myyntiä;
c) myyntiä, joka ei perustu ostajan omaan aktiivisuuteen, kuten esimerkiksi musiikkikerhojen toiminta;
d) kaikenlaista levy-yhtiön, tukku- tai jälleenmyyjän, artistin tai muun toimijan toimintaa, jolla pyritään keinotekoisesti vääristämään tai muuten vaikuttamaan Listan oikeellisuuteen.


Singlelista on edelleen Top 20 -mittainen, vaikka otannaltaan suppeampi latauslista on Top 30. Mikä logiikka? Viivakoodilukijoita ja mobiiliverkkoa hyödyntävä seurantasysteemi on saatu käyttöön vain osittaisesti, eli jotkut kauppiaat kokoavat yhä itse myyntiraportteja vanhaan malliin. Mutta suunta on kohti täyssähköistä kokoamistekniikkaa. Ja albumilatauksethan ovat nyt mukana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti