keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Mämmin kyytipojat

Menneellä viikolla oli vähemmän aktiivista ostoaikaa – tai sitten joillakin oli lopultakin aikaa käydä levykaupassa, mikä heijastuu albumilistan takaperoisessa tunnelmassa. Vanhat levyt kiipesivät takaisinpäin ja tekivät laumana re-entryjä – ja pian vuoden vanha Suvi Teräsniskan esikoislevy on ensi kertaa Top 20:ssä. Viime viikolla sen kestohitti Hento kuiskaus debytoi vihdoin singletilastossa.

Ei uutuuksiakaan ihan tavanomaisiksi voi luonnehtia. 10:nneksi ilmestyi lähes 15 vuotta sitten toimintansa lopettaneen black metal -ryhmä Beheritin paluulevy, sijan 11 Leningrad Cowboys -julkaisu on täysi mysteeri ja 18:ntena havaitsemme Neil Youngin 27:nnen Top 40 -albumin Fork in the Road. Lähes 200 listaviikosta huolimatta Young ei ole ikinä yltänyt Suomessa ykköseksi – paras on Sleeps with Angelsin (1994) kakkossija.

Eikä sen pidä todellakaan antaa haitata listadominanssia, että yhtye laittoi lapun luukulle lähes 30 vuotta sitten. Uusin Abba-äänite tilastoissamme on vuoden 1976 albumi Arrival, joka omana aikanaan vietti 11 kuukautta Top 10:ssä, mutta pääsi korkeimmillaan vain kakkoseksi. Eteen kiilasi ensin Hurriganes, sitten Katri Helena. Tämänviikkoinen sijoitus lienee jonkin varastontyhjennyksen seurausta, sillä levy on uudelleenjulkaistu moneen kertaan ja oli mukana myös vastikään menestyneessä The Albums -paketissa.

6 kommenttia:

 1. Mistä ihmeestä tuo Leningrad Cowboys putkahti?

  Meillä ykkösen ja kakkosen välillä on varmaan eroa enemmän kuin brittilistan neljä kappaletta. Onko Suomessa ikinä ollut ns. tasapääjuoksua kärkipaikasta?

  VastaaPoista
 2. Kuulin radiosta, että Cowboys-levyä on myyty ABC-ketjun telineissä. Sisällöstä en tiedä.

  Tuommoinen neljän levyn ero olisi paljon todennäköisempi meikäläisillä volyymeilla, mutta aika harvinaista silti. Viime isänpäivälistan tiukkuudesta (Loiri vastaan Apulanta) puhuttiin julkisestikin, vaikka ei ihan numeron tarkkuudella. Ja jostain syystä muutamana peräkkäisenä jouluna on ollut tasaisia listoja, jopa tyyliin neljä myydyintä sadan sisällä.

  VastaaPoista
 3. Viralliset listat eivät ole muuten päivittyneet torstaiaamuun mennessä, vieläkin viikko 15 menossa ...

  VastaaPoista
 4. Kiitokset loistavasta blogista ja mainiosta työstä muutenkin! Rumban 50 hittiä -palstaa tuli aikoinaan seurattua, nyt vasta löysin tämän. Erittäin mielenkiintoista lisätietoa meidän ja hiukan muidenkin listoilta.

  Go Beherit! Norjassahan meni Dimmu Borgirin viimeisin albumi listakärkeen. Mikäköhän on Suomen kaikkien aikojen saatanallisin albumilistaykkönen? Smurffit? Äärimetallisimmaksi veikkaisin äkkiseltään Children of Bodomia.

  VastaaPoista
 5. Listan sääntöjä voisi kyllä selventää... Nythän listalle pääsevät käsitykseni mukaan vain tietyissä kaupoissa tai myyntipisteissä tiettyyn hintaan myytävät levyt. Esim. Poptorin julkaisuja ei taideta kelpuuttaa listalle. Onko jossain olemassa lista listaliikkeistä? En nopeasti etsien löytänyt.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista